Купете си пролетна картичка и подарете шанс на болен от муковисцидоза

karti4ki-mukoviscidoza3Цветя, сърца, птици и хвърчила – това са само част от мотивите върху ръчно израбоените картички, които от днес се продават благотворително на рецепцията в Клуб Тотал Спорт в Пловдив. Цената им е от 1 до 5 лева и при избиране на картичка се пуска в благотворителна урна на Асоциация Муковисцидоза. Средствата, които ще се съберат чрез разпродажбата, са за купуване на кислородни концентратори за болните от рядката болест.

Кислородният концентратор е апарат, който не може да се получи чрез Здравната каса или по друг начин, ползвайки средства от Държавата. А цената му – около 1 200 лв. – не всяко семесйство може да си позволи.

karti4ki-mukoviscidoza1В България около 200 деца и младежи страдат от муковисцидоза. Това е генетично заболяване, един от
симптомите на което е затрудненото дишане. Всеки ден хората с тази диагноза правят физиотерапия у дома, за да прочистят дробовете си от слуз. В определени моменти, когато капацитетът на белия дроб падне, пада и нивото на кислород в кръвта. Тогава болните започват да цедят всяка глътка въздух, като през сламка.

„Вашата помощ е за още една глътка въздух. Добавете живот!“ – пише на благотворителната урна. А от Асоциация Муковисцидоза вярват, че може да поздравите с настъпващата пролет вашите любими хора и приятелите, помагайки на някое дете или младеж в нужда.

Може да харесате още...