ГЕРБ върна мандата, в сряда се очаква същото да направи и БСП; протестите продължават…

bb_banya_pytБойко Борисов върна мандата, който му връчи президентът Росен Плевнелиев. Ние не сме създали монополите. Хората излязоха на улицата, аз си поемам своята вина. Гарантирам ви, че те свалиха правителството с метеж, използваха бедните хора, вкараха провокатори в тях, и не по Конституция ни свалиха. Сега ще му видя антикризисните мерки на Станишев и Корнелия Нинова, каза Борисов и предложи ДПС или БСП да вземат мандат. Те ще проведат изборите, те ще имат вътрешен министър, посочи премиерът в оставка. В сряда, 27 февруари, мандатът ще получи Българската социалистическа партия. Както от изказване на Сергей Станишев днес стана ясно, очаква се и червените да откажат да сформират правителство в рамките на 41-то Народно събрание.

По процедура, ако това се случи, в петък, 1 март, проучвателен мандат ще бъде връчен на Движението за права и свободи.

Президентът днес припомни, че ако се стигне до сформиране на служебен кабинет, първо ще бъдат представени неговите приоритети и задачите, а след това и неговият състав.

Утре ще се проведе Консултативен съвет за национална сигурност. Той трябва да гарантира сигурността на гражданите, устойчивостта на правовия ред и да покаже, че институциите на държавата работят, независимо от протестите, по думите на президента, съобщиха от президентския пресцентър. Очаква се в четвъртък държавният глава да направи обръщение към нацията в Народното събрание, в което ще обяви следващите си конкретни стъпки.

Дано не обяви от трибуната, както направи днес, че е обединител на нацията. Защото тази оценка трябва да дойде не от него самия, а от всички, които очакват истинско обединение.

Дали тази кауза в конкретния момент изобщо е осъществима?

Предстои да видим. Засега за програмен кабинет от политиците се обявяват май само десните. Такава позиция изразяват и граждани, предали исканията си в президентството. Но под писмото, публикувано в сайта на президентството като получено от протестиращи, няма нито имена, нито посочена организация, която ги представлява. Пише простичко: Инициативен комитет.

Ако има, обаче, комитет, не е ли логично да има някакви конкретни хора в него?

Тези искания са изпратени до Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Министерския съвет в оставка, до членовете на Консултативния съвет за национална сигурност и до други компетентни органи. Идеите на гражданите могат да бъдат реализирани само чрез институциите на демократичната правова държава, каза още вчера президентът.

В същото време протестите продължават. А идва моментът, когато ако не си си платил сметката за ток, може да останеш на тъмно.  Интересно какъв ще е ходът на ЕРП-тата.

Може да харесате още...