В открито писмо Зелените искат спешни промени в Избирателния кодекс и Закона за енергетиката

izbori_003Открито писмо изпратиха от ПП Зелените до Росен Плевнелиев, Президент на България и народните представители в 41-вото Народно събрание, копието е и до българските медии и общественост. F2F TV публикува писмото без редакция в рубрика РеfерендУм.

Уважаеми г-н Плевнелиев,
Уважаеми дами и господа народни представители, журналисти, съграждани,

Поради необходимостта от спешни решения, изтичащия мандат на 41-вото Народно събрание и направените предложения за решения в седмицата след приемането на оставката на кабинета Борисов, ПП ЗЕЛЕНИТЕ настояваме да бъдат предприети следните действия:
1. Промени в Избирателния кодекс, гарантиращи по-широко гражданско участие, плурализъм и прозрачност.
Ако това не бъде направено, ще последва пълно възпроизводство на досегашния политически модел, колкото и безпартийни граждани да бъдат привлечени в него, тъй като остава доминиращата ролята на парите на олигарси, които се използват за заплащане на скъпото медийно време и таксите за регистрация на кандидатите.
2. Да бъдат гласувани изменения в Закона за енергетиката, които да гарантират:
2.1. Отмяна на териториалното разпределение на ЕРП-тата и техния фиксиран брой. Всяко населено място да може да има ЕРП и отделно общинско ЕРП.
2.2. Разделяне на преносните функции на ЕРП-тата от търговската им (посредническа) дейност. Като търговци н да предлагат мрежата си на еднакви условия до всеки клиент. Търговците могат единствено да определят микса на електроенергията в различни, прозрачни за крайния потребител пакети.
2.3. ЕРП-тата се задължават да доставят качествено енергия до всеки потребител и да включват всеки нисковолтов производител на същите условия и цени, както и потребителите.
3. Да не бъдат приети предложенията за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, тъй като са в нарушение на европейските изисквания и демократичните устои. Подобни спешни и популистки ходове отново ще отдалечат страната ни от разумните решения в енергийния сектор.
4. Да бъде обсъден резултатът от провелия се на 27.01.2013 г. референдум и Народното събрание да изрази позиция против развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала поради изключително ниската подкрепа на тезата.
5. Да бъде гласуван мораториум за изсичане и застрояване в националните паркове и 100 метровата ивица от Черноморското крайбрежие, както и да бъдат приети предложенията на Коалиция “За да остане природа в България” от 29.01.2013 г. (вж. Прикачен файл), включително и спиране действието на издадени разрешения за строеж. Докато трае този мораториум действащото правителство да издаде заповедите за обявяване на защитените зони за опазване на местообитания от НАТУРА 2000 в крайбрежната ивица като забрани новото строителство в зоната от 2 километра с изключение на обществена инфраструктура.
Разпускането на 41-во НС, без да бъдат направени и приети тези действия, ще разглеждаме единствено и само като открита провокация и саботиране на крехкото обществено равновесие и предизвикване на стъпки към кулминация на напрежението, сблъсъци и хаос в страната! Нямаме и капка съмнение, че подобен ход би обслужил интересите на олигархични, монополни и криминални кръгове и групи!
Отговорността за възстановяването на гражданския мир и осигуряването на справедливи и честни условия за предстоящите предсрочни избори, както и за предотвратяването на наказателни процедури от ЕК е в ръцете на Президента и парламентарно представените политически партии.
Ние, ЗЕЛЕНИТЕ, призоваваме всички активни граждани, граждански и неправителствени организации, политически партии непредставени в НС, синдикати и духовни институции да поемем своята отговорност и да не позволяваме държавата и бъдещото й управление да бъдат хвърлени в съзнателно провокирано беззаконие и нестабилност! Готови сме да работим с всеки, който споделя нашите принципи и цели или близки до тях!
В тези дни ще изпъкнат ясно истинските демократи и защитаващи интересите на България граждани и организации.

25.02.2013 г., София
ПП ЗЕЛЕНИТЕ

Може да харесате още...