Външно предупреждава българите за внимание в Бахрейн и Индия

bahrain_001Външно министерство предупреди българите, които са в Бахрейн и Индия или им предстои пътуване в тези страни, да внимават заради обстановката в двете страни. Причините са различни. В Бахрейн – заради конфронтациите между протестиращи и полиция; в Индия – заради предстоящата общонационална стачка.

На 14 февруари 2011-та в Бахрейн протестиращи срещу правителството шиити се сблъскаха с полицията. Месец след началото на недоволството тогава падна Перлата (на снимката) – монументът – символ на страната, а две години по-късно протестите във връзка с втората годишнина от събитията доведоха до ново изостряне на напрежението. Улични протести се организират периодично, главно в районите с шиитско население. Възможни са и спонтанни протестни акции, съпроводени с насилие, блокиране на пътища и палежи  в различни райони, съобщават от МвнР. Оттам обясняват, че във връзка с усложняването на обстановката, пребиваващите в страната  български граждани е добде да избягват местата на струпване на протестиращи и да ограничат движението си по пътищата, в случай на съобщения за масови протестни прояви. Въпреки че не са отбелязани случаи на целенасочени нападения срещу чужденци, при пътуване до Бахрейн е задължително да се проявява по-голяма предпазливост. Властите ни съветват нашите съграждани да ползват само официално регистрирани фирми за таксиметрови превози. И още – не се препоръчва жени да ползват таксита сами, особено във вечерните часове.

В Индия на 20 и 21 февруари ще има общонационална стачка срещу ръста на инфлацията, скока в цените на горивата и ж.п. транспорта, безработицата и др. Тя се организирана от 11-те общонационални индийски профсъюзи. Очаква се стачката да обхване повечето индийски щати и да засегне обществения транспорт, банковия сектор, доставките на гориво и др. Външно министерство препоръчва на българските граждани в Индия да проявяват повишено внимание и да избягват местата на масови протестни прояви.

Може да харесате още...