Социално в Пловдив: болни от сърце и диабет не плащат потребителска такса

bolni4ni_001Пациентите, постъпващи за лечение в отделенията по кардиология и еднокринология в многопрофилна болница „Медлайн”, няма да плащат потребителска такса ( Тя е в размер на 2% от минималната заплата дневно или 6,20 лв.). Решението на ръководството огласи мениджърът на лечебното заведение д-р Невен Енчев.  В двете нови медицински звена се приемат болни, страдащи от социално значими заболявания като сърдечно-съдовите и диабета, а и част от тях са тежко инвалидизирани и трябва да бъдат лекувани адекватно, коментира управителят.

Отделенията функционират от началото на седмицата, но 40-те легла вече са пълни. Шест от 20-те поста в кардиологията са интензивни и в сектора се лекуват хора, застрашени от инфаркти, с ритъмни и проводни нарушения и хипертонични кризи.

Ендокринологията е с най-високото трето ниво на компетентност и приема болни по шестте клинични пътеки на НЗОК, което гарантира на пациентите лечение от висококвалифицирани специалисти и със съвременна медицинска апаратура.

Същото ниво получи и ортопедията, защото годишно там се правят по 1600 операции. От догодина започваме обучение и на специализанти, заяви д-р Янаки Янакиев, ръководител на отделението.

С разкриването на двете нови отделения леглата в болничното заведение  са нараснали с 30% . То вече разполага с 14 отделения, сред които и анестезиология, клинична лаборатория и спешен сектор. Всички са оборудвани с най-модерната медицинска техника за диагностика и лечение. Надяваме се разширението да се вземе предвид от новото ръководство на пловдивската здравна каса при определяне на тазгодишния бюжет, каза мениджърът.

Може да харесате още...