Късо съединение между електроразпределителните дружества и платците в 15 града

protest-tok1Жители на 15 града у нас излязоха на протест срещу монопола на енергоразпределителните дружества. В центъра на недоволството им се оказаха, обаче, преди всичко сметките за ток от предходния месец. В резултат – в Пловдив, подобно на благоевградчани, фактури от януарi бяха подпалени публично пред сградата на EVN, където без особено чувство за хумор разярени хора подхвърляха и жълти стотинки.

Във Варна се стигна до сблъсък на протестиращи с полицията. Причината е, че след кратка блокада на Аспаруховия мост, с камъни и яйца бяха счупени няколко прозореца на сградата ма местното енерго дружество и полицията арестува заподозрени за проявата.

В София Дори Николай Колев Босия отново се яви на жълтите павета с традиционния за него символ за протест – червения домат. Той така и остана в ръката му. Затова пък снежни топки нацелиха енергийния министър Делян Добрев без да оставят и грам съмнение, че това е случайно.  Протестиращире така и не успяха да чуят какво има да им казва той, въпреки че сами пожелаха да слезе при тях. Под летящите топки Добрев се прибра в министерството и след това говори само пред медиите. Обяснения, без които можем, защото всяка зима ги пишем като журналисти, за да сме в помощ на хората.

И все пак: Министерство на икономиката, енергетиката и туризма прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни, каза Добрев на извънредния брифинг.  Той обясни, че по време на коледните и новогодишните празници, когато и голяма част от инкасаторите почиват, енергийните дружества са удължили периода на засичане на електромерите: така на практика вместо да плащаме за 28 дни, в много от случаите в този месец се фактурират 38, дори 40 дни. Отделно, ниското напрежение на електроенергията в по-малките населени места, също е сред причините за високите сметки.  Разбира се, винаги има и възможност какво сме изразходвали и от друга: електромерът ни да не е в ред. В тези случаи трябва да подадем индивидуални жалби. Добрев увери, че на всички получени жалби ще бъде отговорно с проверка на уредите за отчитане на електроенергията. Тя ще бъде направена и от Българския институт по метрология (БИМ). На извънредния брифинг стана ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР) също е започнала проверки: на 3-те електроразпределителни дружества и на Топлофикация София.

От позицията на дългогодишни журналисти, екипът на F2F Tv ще припомни, че освен подобни обяснения, сме виждали, снимали и отразявали и други зими подобни масови протести срещу енергийните дружества. Те се случват точно по това време на годината именно срещу януарското отчитане. Без да защитаваме монополистите, защото и ние страдаме от трудноплатими сметки, питаме защо никой не протестира миналото лято, когато ДКЕВР на практика разписа последното повишаване на цената на електроенергията? Да, лятото не усетихме това вдигане по джоба си, защото не ни трябва топло – имаме си го от природата.  Но не беше ли ясно за всички, че ще ни парне под лъжичката именно сега?

В този ред на мисли – нека си кажем субективно: който умело ползва народното недоволство сега нека знае, че като бумеранг това недоволство може да му се върне обратно след няколко месеца… Когато много повечето хора, не излязли на протест, но също недоволни от непрекъснатото вдигане на цените, което няма как да се случва без съгласието на всички политици и на държавата, просто ще ги накажат. Като не гласуват за никого от тях. Или като напуснат страната.

снимката е от Пловдив със съдействието на колегите от plovdiv-online

Може да харесате още...