Масов бунт срещу сметките за ток, в Пловдив EVN осъмна с 2 подпалени коли

protest-tokБлизо хиляда души, а може и повече, излязоха на бунт срещу сметките си ток в Пловдив, в същото време от EVN се оплакаха, че компанията е осъмнала с две подпалени леки коли. Десет минути преди 2 часа е бил получен сигнал, че горят служебни „Рено Меган” и „Форд Фиеста”, паркирани на ул. „Цанко Церковски” в близост до централата на дружеството. От направения първоначален оглед се предполага, че пожарът в автомобилите е предизвикан умишлено, съобщиха сутринта от полицията в Пловдив.

protest-tok1Почти по същото време начало на недоволството даде Столипиново начело с екс общинският съветник Яшар Асан, известен с речите си пред миналия местен парламент, изпъстрени с трудното съгласуване на род и число. Час по-късно – в 11 – с възрожденски песни и още по-възрожденски плам по Главната премина шествие, в редиците на което се забеляза бившият кмет Славчо Атанасов. Червени знамена развя и все по-активната напоследък ултра лява организация Че Гевара. Традицията отпреди приватизацията на Енерго разпределение Пловдив заведе шествието до сградата на дружеството. Там протестиращите обясниха, че дружеството купува ток за 4 ст. и после го продава на крайните потребители с надценка от 400%.

Минути след 11 часа, в официална позиция до медиите EVN определи изгорелите си коли като акт на опасен вандализъм срещу собствеността на дружеството пред централата му в Пловдив и като акт на посегателство срещу обществения ред. „Тази нощ вандалският акт беше насочен не само срещу собственост на дружеството, но и срещу всички наши сътрудници в protest-tok-kolaцяла Югоизточна България, които са отговорни за осигуряване на качествено снабдяване и обслужване на над 1.5 млн. клиенти. Този акт на практика постави под заплаха живота и на всеки, който би могъл да се намира наблизо по време на извършването му, на пожарникарите, които трябваше да изгасят огъня, на служителите на полицията, които осигуряваха мястото след това. Това е акт, извършен в центъра на втория по големина град в България, близо до детска градина от маскирани и очевидно добре организирани лица, което ние остро осъждаме” – заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България, в прессъобщение до медиите.

Отвън пред централата – директно пред камерите се развяваха плакати и скандирания: Когато държавата е на колене, народът трябвада се изправи! Енергийни вампири не търпим! Няма да плащаме! Искаме национализация! EVN – евромутра – мафия – крадла! Вън от България!
Все с тези призиви започна и подписка, в която за по-малко от час се включиха повече от 1000 пловдивчани.

Нито ред в прессъобщението на EVN не подсказа, че в този момент пред централата им са се събрали стотици и че те имат отношение към това.

И така – независимо едни от други – сякаш не в един и същи град, ще продължат: протестиращите да събират подписи от 11 до 15 часа всеки ден до идната неделя. EVN да събира средствата и от последните за сметките за ток, по традиция най-високи сметки за ток през годината. А Полицията ще търси виновните за палежа, ползвайки и записите от охранителните камери на енергийното дружество.

Впрочем за какво става дума – за зимата на нашето недоволство? Или за добре обмислено отпушване на напрежението? Гласувайте в новата ни анкета…

F2F TV благодари за снимките от протеста на колегите от plovdiv-online

Може да харесате още...