Българската църковна община във вечния град Рим празнува 10 години в неделя

Тържествена служба ще отслужи епископ Антоний, викарий на западно и средноевропейския митрополит Симеон, тази неделя в Рим. Поводът е 10 годишнината от създаването на Българската църковна общна в италианската столица. Тържествата ще бъдат съсредоточени в храма „Св. Викентий и Анастасий“, който е разположен в сърцето на Рим. Той е бил даден за литургична употреба от блажения Папа Йоан Павел Втори точно преди едно десетилетие, съобщи за F2F TV епископ Антоний.

Очаква се на службата да се съберат десетки българи, които живеят и работят в Италия, както и много гости от руската, вселенската и гръцката църква в Рим.
Първата литургия на български език тук преди 10 години е отслужил архимандрит Тихон. Това, което българите в Рим за едно десетилетие са успели да постигнат, са богослуженията да бъдат редовни и да събират все повече и повече хора при всички големи християнски и български празници. През последните години основахме и първото в Рим българско училище, разказа пред F2F TV сегашният духовник там архимандрит Климент. То носи името и на църковната ни община – „Св. Св. Кирил и Методий“ и в него деца от 3 до 16 години изучават български език и литература, история и география, вероучение. Заедно с още две български училища, създадени след него, то е средище за съхраняване на българските дух и традиции сред близо 80 деца. Те са подготвили специална програма по случай празника на българската църковна община и се очаква да я представят веднага след тържествената литургия в неделя.
Ще се радваме и на православните песнопения на църковния хор, който създадохме тук – допълва архимандрит Климент и подчертава, че хорът обединява представители на различни националности, а българин е само диригентът Николай Вогацки.
F2F TV честити празника на българската църковна община във вечния град и й пожелава дълголетие…

 

Може да харесате още...