56 на сто от фирмите вдигнаха цените на стоки и услуги заради цените на горивата и тока

След последните увеличения на цените на горивата и ел.енергията 56% от фирмите вдигнаха цените на стоките или услугите, а 30% планират да/ подобриха енергийната си ефективност. Не са малко и тези, които съобщават за съкращаване на служители или намаление на заплати – съответно с дял 22% и 21%. Едва 6,5% от фирмите отбелязват, че увеличенията в цените не им се отразяват на дейността. Това сочат анните от анкетно допитване на Българската търговско-промишлена палата сред членовете й (вкл. и брашновите организации), проведено в началото на октомври.
Мотив за извършване на проучването бе високото потребление на енергийни ресурси, което поставя страната ни на първо място в ЕС по количество използвана енергия, съобщиха от БТПП.
Цялостното подобряване на енергийната ефективност на предприятия все още няма достатъчно покритие сред бизнеса – средно около 45% от фирмите вече са реализирали частични действия, с които да намалят разходите за енергия, продиктувани основно от нарастващите цени и необходимостта от снижаване на разходите.
Проучването показа, че най-слабо реализираната мярка в промишления сектор е оползотворяването на излишната топлина от производството (само при 22% от предприятията).
Обезпокоително е, че почти 1/5 от фирмите, осъществили мерки за енергийна ефективност, не оценяват положително резултатите и считат, че няма значителен ефект от тях, което поставя сериозен въпрос относно качеството на изпълнение.

Основни пречки за непредприемането до момента на действия за по-добра енергийна ефективност сред предприятията са: липсата на финансови ресурси (според 51%) и сложните административни процедури (при 24%).

Средно около 27% от фирмите имат бъдещи намерения да предприемат дейности за повишаване на енергийната си ефективност. Основната част от тях разчитат на европейско финансиране (почти 60%).

Близо 1/3 (28%) от фирмите не са обмисляли към момента възможностите за повишаване на енергийната ефективност или нямат отношение към различните мерки.

Може да харесате още...