В навечерието на 10 години от присъединяването ни към НАТО: напрежение в страните с мисии зад граница

mig29_007В навечерието на 10 години от присъединяването ни към НАТО в страните с мисии зад граница се усеща напрежение. Това докладваха днес командирите им във видеоконферентна връзка с министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, както и техните заместници. Заради зачестилите полети на нетранспортни самолети на границата на въздушното ни пространство в последно време, по БНТ сутринта министърът на отбраната заяви, че то не е нарушено. По думите му, Командният център за въздушен суверенитет на НАТО издава заповеди за привеждането в по-висока степен на бойна готовност на ВВС, респективно на дежурните двойки изтребители. Реакциите, очаквано, са по линия на AIR POLICING.

Националният командир и помощник-националният командир на 26-ти български контингент в Афганистан полковник Тони Трифонов и подполковник Атанас Георгиев подчертаха, че една от основните причини за ескалиращото напрежение в страната са предстоящите  избори за държавен глава на 5 април и евентуалния балотаж след тях. Според техните доклади от Кабул и Кандахар ескалацията на обстановката там е свързана и с трансформацията на операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

Нестабилната обстановка в Босна и Херцеговина, според националния командир на мисията ни там полковник Иван Отомаров,също е свързана с предстоящите парламентарни избори. Социалните и икономическите проблеми в страната могат да доведат до евентуални междуетнически сблъсъци, докладва полковникът. В момента в състава на мисията на ЕС „Алтея“ са включени 10 български военнослужещи, а една рота в България е в готовност за действие при необходимост.

Националният командир на контингента ни в Грузия капитан I ранг Димитър Йорданов съобщи, че обстановката в страната се влияе от ситуацията в Украйна, тъй като грузинският народ е солидарен с украинския. Грузия очаква приключването на процесите по присъединяването си към ЕС и НАТО, във връзка с което през юни и юли предстоят срещи на високо равнище.

Най-спокойно се оказва в Мали – в Щаба на KFOR десет български военнослужещи работят активно за изграждането на Косовските сили за сигурност. Националният ни командир подполковник Милен Минков и националният командир и ръководител на медицинския екип д-р Валентин Тилев съобщиха, че българските военни медици участват в състава на медицинското осигуряване, което се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, разположен в Бамако. Мисията на Европейския съюз е за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

В момента на наша територия се провежда едно от най-големите учения с участието на Сухопътните войски и на 6 страни-членки и 6 страни-партьори на НАТО.

По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители, днес президентът Росен Плевнелиев апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. „Трябва да се замислим дали не можем, заедно с румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни“.

 

 

Може да харесате още...