Звеното, което ще преценява нарушено право на съдебен процес в разумен срок, започва работа

Специализираното звено към Инспектората към ВСС, което ще разглежда заявления на граждани и юридически лица срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, довели до нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, започва работа. За целта правителството отпусна 300 хил. лв. по бюджета на Висшия съдебен съвет и още 60 хил. лв. по бюджета на Министерството на правосъдието, за да обезпечи дейността до края на годината.
Звеното беше създадено с последните промени в Закона за съдебната власт, които влизат в сила от 1 октомври тази година. Те създават за първи път в българското законодателство възможност физически и юридически лица да търсят обезщетение в България за това свое най-често нарушавано право. В момента в Европейския съд по правата на човека има над 700 подобни висящи дела.
Заявленията за обезщетения ще се подават до министъра на правосъдието чрез Инспектората на ВСС, който ще поддържа публичен регистър за тях. Размерът на финансовите компенсации (до 10 000 лв. според ЗСВ) ще се преценяват от министъра на правосъдието или упълномощено от него лице след получаване на документите от проверката, извършена от специализираното звено, и ще бъде съобразен с практиката на ЕСПЧ.
Вярва се, че новият механизъм ще ускори досъдебното и съдебното производство и ще доведе до приключване на делата в отговарящи на европейските стандарти разумни срокове и до повишаване на общественото доверие в съдебната система.

Може да харесате още...