Изменения в Закона за ДДС – може да ги видите в сайта на МФ

МФ публикува на страницата си – www.minfin.bg проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и мотивите към него. В проекта се предлагат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

Направените предложения целят да се хармонизира българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и решения на Съда на Европейските общности в областта на косвеното облагане, както и да се прецизират разпоредбите, които създават затруднения при практическото прилагане на закона.
Предлагат се изменения по отношение на някои изисквания за информацията, която да се предоставя във фактурите, за да се постигане по-ефикасен данъчен контрол и равнопоставено третиране на трансграничните и националните доставки, както и електронно фактуриране. Прецизират се разпоредби и се правят редакционни промени и във връзка с възникнали затруднения при практическото прилагане на закона.
Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица са свързани основно с намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, чрез намаляване на разходите за изпълнение на данъчните задължения от данъчно задължените лица. Значително се облекчава режимът на деклариране и внасяне на корпоративни данъци и данъци върху доходите на физическите лица, включително и за авансовите вноски. Предложенията за промени ще доведат и до намаляване на разходите за администриране на данъците от приходната администрация, категорични са от финансовото министерство.

Може да харесате още...