България открива консулство във Франкфурт на Майн

Във Франкфурт на Майн ще се открие българско консулство. То ще е с консулски окръг федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд – Федералното министерство на външните работи на Германия вече уведоми посолството ни в Берлин, че не възразява за новото консулство.

Новото представителство ще предоставя необходимите консулски услуги на всички български граждани, които пребивават временно или постоянно във федералните провинции, очаква се да даде възможност и за по-активно икономическо присъствие на България в европейската финансова столица.

Във Франкфурт на Майн България разполага със собствена пететажна бизнес-сграда, в която до 1990 година се е помещавало българско търговско представителство с офиси на отделни външнотърговски дружества. Датата за откриването на новото бг представителство ще бъде обявена след сертифициране на сградата съобразно изискванията на германското законодателство.

Сред акцентите в работата на бъдещата служба ще бъде взаимодействието със значителната българска общност в тази част на Федералната република.
В града българско генерално консулство е съществувало от 1925 до 1944 година и така сега ще се възстанови традиционното дипломатическото присъствие на нашата страна в региона.
Днес във Франкфурт с генерални консулства са представени 48 държави, от които 13 европейски. Градът е един от финансовите и транспортни центрове на Европа. В него е седалището на Европейската централна банка, централите на всички големи германски банки, както и Франкфуртската борса за ценни книжа – най-значимата във Федералната република и една от най-известните в света. Тук е едно от най-големите летища на континента за пътници и товари със съответната прилежаща инфраструктура. Франкфурт е и един от големите панаирни центрове на Германия, в който целогодишно се провеждат реномирани изложения на автомобили, индустриални стоки, услуги, книги и др.

.

Може да харесате още...