България с потенциал да увеличи руските туристи у нас

През този сезон лицата до 16 години от Русия ще получават безплатни визи при идването на организиран детски отдих у нас. Това стана ясно по време на кръгла маса, която българското Министерство на туризма организира в Москва. На нея беше подчертано, че детският туризъм е сред основните направление в туристопотока от Русия към нашата страна, а България има какво да предложи на руските туристи целогодишно. По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, се предвижда наред с представянето на страната ни на най-големите туристически изложения в Москва – МИТТ и Интурмаркет, Министерството да проведе и специализирани форуми за детски туризъм и за насърчаване на връзките между регионите на Русия и местната власт в България. Ръководителят на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов подчерта, че България предлага добро качество на предлагания продукт и е много важно да се развива не само масовия летен туризъм, но и специализираните услуги – балнео и спа, религиозен, културен туризъм и др.

Повече от 100 туристически фирми и браншови организации от България и Русия се включиха в кръглата маса и обсъждаха мерки за увеличаване на туристопотока през 2016 година.

„България има големи шансове за привличане на повече руски туристи“, посочи изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Майя Ломидзе. Тя подчерта, че през предстоящото лято цената ще е основен фактор при избор на дестинация и е важно българският бизнес да предложи атрактивни пакети. По думите й страната ни е лесно достъпна, а визите се издават бързо и без излишни формалности.
Представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подчерта, че вече се работи в тази посока като се подготвя списък с конкретни предложения към руските туристи, който ще бъде представен на министър Ангелкова. Сред тях е възможност организираните руски групи да ползват безплатен трансфер от летището до хотела си, допълнителни специализирани услуги на преференциални или нулеви цени и др.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов съобщи, че Столична община е готова да организира опознавателни турове за руски журналисти и туроператори. Той посочи, че София е водеща дестинация за културно исторически туризъм, като тук са съсредоточени и редица обекти, които привличат интерес за религиозен туризъм.

Може да харесате още...