Обучават фермери как да се регистрират като земеделски производители, нова мярка ще насърчава създаването на фермерски пазари

km-fermerski-pazari8Как може да се регистрирате като земеделски производител и да създадете малък формат бизнеси – като пекарство, например – това е темата на обучението, което днес провежда пред малки производители от цялата страна Сдружение „Устойчиво общество“. Преди 3 години то започна мисията си за обединение на малките производители на чиста земеделска храна и предоставянето им на възможност чрез фермерски пазари да предлагат продукцията си директно на потребителите. Обучението в София ще бъде заснето и след това всеки ще може да проследи уроците на живо през сайта lokalfood.bg.

С обучението и кръгла маса на тема „Фермерските пазари – още една възможност за устойчива регионална политика„ Сдружението отбелязва 3 годишния си рожден ден. Започнахме с 4-ма души и един пазар в Пловдив, сега вече имаме общо 89 малки производители, обединени в Харнкоопи в 4 областни града – Пловдив, София, Варна и Бургас, подчерта на кръглата маса вчера председателят на „Устойчиво общество“ Гергана Кабаиванова.

km-fermerski-pazari9Тя обобщи и няколко препоръки към институциите по темата за бъдещето на фермерските пазари у нас: създаване на условия за фермерските пазари, така че те да бъдат не само тържища, а места за социални контакти и събития; обучение и подпомагане на хората, които искат да се развиват като малки прозиводители – да намират достатъчно информация за това, което търсят, и все по-широко популяризиране на този модел.

Дискусията на кръглата маса и опитът, споделен от Сдружението, бяха определени като изключително полезни от експертите на МЗХ и БАБХ. „Виждам, че по-голямата част от идентифицираните проблеми намират решения чрез възможностите за подкрепа по подмярка 16.4 от мярка 16 „Сътрудничество“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. И също така виждам, че част от препоръките ще можем да вземем предвид и при разписването на самата наредба за прилагане на мярката“ – каза държавният експерт от МЗХ д-р инж. Мая Нинова. Мярката ще подпомага създаването на „къси“ връзки между производители и потребители и ще насърчава обединения от поне двама участници за създаване на фермерски пазари. Презентацията й предизвика широк интерес сред координаторите на фермерските пазари и земеделските прозиводители, между които беше и популярният от телевизионното предаване Фермата Веселин Василев.

„Контролът на фермерските пазари ще продължи да е същият, както и на всички останали. Добрата новина е, че на фермерските пазари не са открити сериозни нарушения“, съобщи Райна Иванова от БАБХ, а доц. Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите обобщи, че има огромен потенциал в развитието на фермерските пазари и на биопродукцията, затова и ВУАРР предлага спецализирано обучение по темата.

След подобни форуми координаторът на Хранкооп Бургас Галина Желязкова се надява все повече хора да се регистрират, защото в Бургас има производители, но по думите, й те не смеят да го направят, защото смятат, че е сложно и скъпо. „Във Варна, където има два фермерски пазара, вече сме си подали заявление в Агенцията по храните за регистрация. Имаме все още трудна комуникация с институциите, с общината, но се надявам, че с новата мярка ще постигнем сътрудничество“ – обобщи и координаторът от Варна Христина Петрова.

На Кръглата маса в София присъстваха и представители на Фермерския пазар Борово в София, на Слоу фуд и Биоселена. На форума бяха отчетени резултатите от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България, и приложимостта на практикувания от Сдружение „Устойчиво общество“ организационен модел за провеждане на фермерски събития.

Може да харесате още...