Телефонни измамници плашат с Ебола; 86 годишна им даде 10 хиляди лева, за да спаси син и снаха

baba_izmama_ebola_002Табелата “Образцов дом” виси  на външната врата на къщата на  Тодора и Петко в село Бегово отпреди да се пенсионират. Днес, и двамата на 86, се радват на спокойни старини, защото трите им сина са подредили живота си без да ги забравят. Парите, събрани в годините на работа в селското стопанство и цеха за специално производство, обаче, вместо да отидат при тях, седемте внука, 8-те правнука и даже единия пра-правнук, баба Дора загубила в събота вечерта. Неочаквано. И безвъзвратно.

Всичко започнало около 22 часа, когато домашният телефон в приземната стаичка звъннал. Баба Дора чула в слушалката пронизителен женски писък и веднага решила, че е снаха й. Отсреща жена започнала да нарежда, че трябва всичко да даде, защото е много страшно и ще умрат, ако не се послуша доктора. Посъветвала през сълзи бабата да не затваря телефона и прехвърлила разговора на непознат мъж. Той се представил авторитетно за доктор Георгиев и обяснил, че децата й са се заразили с ебола.

Това било било достатъчно, за да спре дъха на възрастната жена. Тя седнала на миндера и продължила да слуша как всяка минута, не – всяка секунда -е от значение за спасението. Какво да направя, попитала, а човекът остреща отговорил, че една инжекция струва 20 хиляди лева. Да събере в накити, пари, каквото има, за да се плати.

Баба Дора пресметнала наум всички спестявания и веднага съобщила, че има половината. Но с накити не разполага. Добре, съгласил се мъжът, по-добре е да са пари, казал, и й обяснил да чака пратеник. Да не вземеш да дадеш парите на някой друг? Той ще ти каже: изпрати ме д-р Георгиев. И като чуеш тази парола, да му ги дадеш, заклел я.
През това време бабата чувала писъци в слушалката и сърцето й примирало от страх дали няма да й съобщят, че децата й си заминават.

Изобщо не й хрумнало, че може да им се обади по телефоните. Или да пита в коя болница са и как точно са се заразили с тая пуста ебола. Чувала съм по телевизията за тая болест. Хем казват,ч е в България я няма. Ама а, де… тюхка се след измамата баба Дора.

Имала малко време, събрала накатаните пари без да слуша подозренията на мъжа си, че може да е измислица някаква цялата работа. И излязла на двора да чака пратеник. Той пристигнал не след дълго, спрял пред вратата с табелата “Образцов дом” и щом казал “паролата”, възрастната жена веднага подала 10-те хиляди. С какво дошъл така и не разбрала, пеш тръгнал от дома й, завил в улицата и изчезнал. С него и парите, и надеждата й да спаси сина и снахата.

Цяла нощ баба Дора не мигнала. Но пак не им се обадила. Направила го на сутринта. И разбрала, че е станала жертва.
Понеже много вярвам, та затова. Ама и то има ли Държава изобщо – всеки краде и лъже, тъжно се усмихва. Убедена е, че няма да заловят измамниците. Но – има Бог, той гледа – казва.

Табелата “Образцов дом” я скрива.
Образцовите пенсионери…

С пари, които не ползват. Но пазят.

Образцови жертви за всякакви измами.
Заради социализма, който ги е научил да не питат, а да се подчиняват.

Може да харесате още...