Художник с картини и на луната засия в малката столична галерия “Астри”

Автор: Ваня Недева

В последния четвъртък на септември галерия „Астри“ се оказа тясна както за посетителите, така и за платната на художника Иван Пазламачев. Може би защото творбите му надхвърлят мащаба на възприятието и не просто докосват, а разтърсват въображението на зрителя.

Факт е, че ” в Лунния Кодекс, Codex Nova – изстрелян на 15 февруари, кацнал на Южния полюс на Луната на 22 февруари 2024 г., чрез SpaceX Falcon 9/ GLL Lunaprise/ NanoFiche/ Intuitive Machines – Odysseus – програмата на НАСА за предаване и съхраняване на културното наследство на земляните, са включени 14 негови картини. Две от тях изложихме във ФОРМАТ 30/30 миналата година, а другите 10 Пазламачев показва сега в България” – разкрива галеристката Вихра Пешева.

В неговите платна – изложени са около 30 творби, рисувани в последните години – картините са с богато жанрово разнообразие.

“Има фигуративни, сюжетни, автопортретни, портрети. Образът на художника се появява или прозира в собствените му произведения, независимо от жанровете в изобразителното изкуство, които го вълнуват в момента. В случая, това е едно смело саморазкриване на художника, което винаги предизвиква нашето възхищение” – споделя Вихра.

Непопулярни и вълнуващи за българската публика са и сюжетните разкази, например платната „Може би Прометей, “Може би Морфей“, “Може би Йероним”. Персонажите изглеждат като застинали за миг в сюжетен кадър, но това спокойствие е мимолетно, енергията на действието е толкова осезаема, че сякаш героите всеки миг ще променят позата си, ще излязят от изображението.

Запитах Иван Пазламачев дали специално е търсил този свръхреализъм.

“По-скоро говорим за експресивност” – призна той.

И действително дори портретите са със заглавия като “Вихър” и въпреки това са витални и реалистични. Художникът издаде една малка тайна – всъщност това е втората му самостоятелна изложба в София. Първата е през 1997 г. в рамките на Салон на изкуствата в НДК, но това не е най-важното. По-скоро е изключително изненадан от суперлативите с които го посрещат тук и ще му трябва време да ги осмисли.

Изложбата ще продължи до 18 октомври, заповядайте!

Иван ПАЗЛАМАЧЕВ е роден в Ямбол през 1968 г. През 1987 завършва Средното специално художествено училище за приложни изкуства в София. Още като ученик, през 1986, прави първата си самостоятелна изложба в родния град, която включва живопис и скулптура. През 1990 е в Германия, където организира две свои изложби, а в 1991 вече е САЩ, където живее и работи и до днес. Установява се в Ню Йорк и бързо навлиза в артистичните среди. В периода 1992-1995 завършва колежа „Сънбридж“. Започват да излагат негови картини, участва в артистични резиденции, печели награди за високи постиженив, в шоута и артистични стипендии. През 1995 е първата му самостоятелна изложба в САЩ, даваща начало на десетки и десетки негови групови и самостоятелни изяви в Ню Йорк, Ню Джърси, Флорида, Маями, Калифорния, Лос Анжелис и т.н.т. Но връзката му с Континента не е изоставена – излага по малко в Италия, Франция (Салона), в Германия (БКИЦ), многократно в Ямбол.

Първата му самостоятелна изложба в София е през 1997 г. в рамките на Салон на изкуствата в НДК, а от 2017 участва и в годишните изложба на галерия „Астри“ ФОРМАТ 30/30. През 2002, след конкурс е приет в Профсъюза на сценичните работници в САЩ и от тогава работи само за театрални постановки на Бродуей. По покана на сценографите рисува авторски произведения за два спектакъла през 2018 и 2022 в Ню Йорк. Пет от албумите на американския саксофонист Стив Слейгъл са с обложки на Иван Пазламачев.

Не пропускайте още:

Италиански художник показва с изложба в София връзката изкуство-наука-енергия

„1+1“ на двама пловдивски творци в Бургас е безкрайност

Романите в картини и комиксите, вече 60 г. самостоятелно IX изкуство в света, у нас – в неравностойно положение

“Юлиански календар“ в галерия „Възраждане“ показва картина на Юли Шумарев по неизлезлия ми още роман

Петър Мичев показва „вълшебни картини“ в галерия „Милениум“

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.