Ани и Георги Малчеви с книга за успешното родителство

17. Не става дума за мигове от пролетта, а за принципи. При това – от четирите сезона на родителството. Събират ги Ани и Георги Малчеви в книга, вдъхновена от собствения им път като майка и татко на двама сина. Не съм ги питала защо 17. Планувах да го направя на премиерата им в Топлоцентрала, но не успях да стигна дотам.

“Вдъхновявате ме да съставя книга с принципите на продуцента”, им написах като извинение и пожелание за успех на техния труд. “Тооооп”, отговори в типичния си модерен стил Жоро, добре познат не само като университетски преподавател и лектор по дигитален маркетинг, но и като част от екипа на фондацията „Предай нататък“.

Книгата преди да се роди

Стечение на обстоятелствата ли е, че съм редактор на книгата “Бъди за пример като успешен родител”? Ако сте чели мои текстове, ще знаете, че вярвам в причинно-следствените връзки. Питам се дали първата брънка в тази връзка е моето родителство. Връщах се безкрайно много пъти към него, докато четях ръкописа.

Вероятно точно този заряд – на припомнянето на лични истории – бе “уловила” и Кремена Методиева от издателство Локус още докато книгата е била само идея. Доверявайки се на интуицията си да открива хора, които има какво да предадат като познание на другите, тя ме заведе на среща с Ани и Жоро. Още тогава разбрах, че те не просто искат да споделят опита си. Те бяха готови да допуснат читателите до съкровените чувства на своето родителство. Да разкрият съмненията си, грешките си. Възторзите. Триумфа. Честността им ми хареса.

Организацията им пък ме респектира. Не познавам други автори, които така детайлно да имат план за своята разработка още преди да са я започнали. Вероятно заради мениджърските умения на Жоро, които той смело използва и в живота си. И заради доверието към тях на Ани. Като филолог по образование тя добавя в семейния тандем артистичност и мекота. Ще видите, че го прави и в своя разказ във вече отпечатаната книга.

Какво може да намерите още в нея?

Отговори на ваши лични търсения като родители. С някои от предложенията на Ани и Жоро може да не сте съгласни, но със сигурност дори те ще ви помогнат да намерите своя подход. Щедри да споделят опита си, двамата са отворили страниците на своята книга и за други родители. Личните им истории са като миниатюрни сюжети за разказ, някои могат да се разгърнат даже във филм. Но са още по-ценни именно защото са истински.

И ако се питате от каква позиция пишат книга за родителството Ани и Жоро Малчеви, ще ви дам моя отговор. Не, не са психолози. Както аз и милиони други родители не сме. Но сме майки и татковци. И искаме за децата си най-доброто. Всеки според собственото си разбиране за добро. Или за успех. Аз бих добавила – или за щастие.

А дали щастието се противопоставя на успеха? О! Това е история, за която се говори в една друга книга на Локус… На нея – по силата на причинно-спедствените връзки, редактор отново съм аз 😉

Успех на Ани и Георги Малчеви с книгата им, към която добавят специална фейсбук страница. И която ще продължат.

Не пропускайте още:

Всички публикации в рубрика КНИГИ

Моите книги в KeePReading

Кремена Методиева в КИК 5: Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем

Стартъп гуруто Калоян Кирилов с нова книга за пътя към безусловното щастие

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.