Създателят на „La Tortuga Búlgara“ Марко Видал се среща на живо с български костенурки

Би могло да е сюжет за разказ. Но е епизод от истинския живот на поета-българист и създател на Издателството „La tortuga búlgara“ (Българската костенурка) Марко Видал. Докато сънародниците му се готвят да гледат финала на Еврофутбол 2024, за да развеят испанското знаме в подкрепа на любимия си червен тим, той разглежда окраската на костенурките в Спасителния им център на българското Черно море.

Отдавна знам за съществуването на този център и като живеех в София, много исках да го посетя, но беше малко далече. Щом ме приеха за резидент в Къща за литература и превод, реших, че е време да посетя центъра и да помагам с каквото мога. Като любител на костенурки много ценя грижите и усилията на този уникален център, който помага костенурките да оцелеят и да се разможават,“ разказва ми през мрежата Марко, минути след като ми е изпратил снимка на костенурка с раненна черупка.

Спасителният център в несебърското село Баня – на няколко км от Иракли, е дом за не една костенурка в подобно състояние. Тук хората изпращат и животни, травмирани от това, че са попаднали извън естествената им среда.

Най-често живеят в апараменти и това ги погубва. Други са гледани в лоши условия или стопанинът им не знае как да се грижи за тях“, обяснява Ива Лаловска.

Ива идва в Центъра, привлечена от каузата на основателя му Иво Иванчев. Двамата създават семейство и посвещават живота си на грижата за костенурките – не само българските, а и чуждестранните. Оказва се, че най-големите екземпляри са именно от чужбина. Тук са били приютени и оцелелите костенурки от терариума във Варна преди много години. Днес вече те си имат трето поколение костенурчета.

Да! Има и бебета, даже имат ясла. Има различни видове и има специално отделение за всеки вид“ – казва Марко въодушевено.

По думите му бебетата се освобождават, а пък травмираните се пускат, след като се възстановят. Костенурките с разбита черупка или тези, които не биха оцелели на свобода, остават за постоянно в Центъра.

Марко остава тук като доброволец за няколко дни. Такава възможност има и за всеки, който иска да се погрижи за костенурките.

„Каузата им е красива и нужна. Повечето хора смятат костенурките за играчка, а те пък са много чувствителни животни и имат нужда от много грижи. Много ми е жал както и за дивите костенурки, които са прегазани по пътищата, така и за домашните, чиито хазяи не знаят как да се грижат за тях“, обобщава испанецът, който говори български като свой роден език.

Дни по-рано, докато пием разхлаждаща кола в София, ми е обяснил как от дете обичал костенурките и затова решил така да кръсти интернет платформата за поезия на български автори, които превежда на испански. Когато много по-късно се поинтересувал от костенурките в България и Испания, разбрал, че видът шипоопашата костенурка – testudo hermanni – се среща и у нас, и в родината му. Не е ли метафора, попитах го тогава. От тези, които сам и само животът ни предоставя за разчитане, съгласихме се и двамата.

Въпреки че са видели появата и залеза на динозаврите, днес костенурките са застрашени. Но и аз, и Марко вярваме, че поезията, като костенурките, също може да бъде спасена. „La tortuga Búlgara“ е един такъв спасителен център 🙂

А всички ние можем да помогнем – и на костенурките, и на българската поезия. С дарения. За Спасителния център – през този линк. А за каузата на Марко Видал да популяризира българската поезия на испански – тук.

Марко Видал за новата La Tortuga Búlgara: Малките литератури заслужават внимание, искам да отворя кръга

P. S. Костенурките от Спасителния център ще бъдат представени на Пальо Баня Фест – тридневен фестивал в село Баня, който ще се проведе за втора поредна година в периода от 26 до 28 юли.

Снимките в тази статия са предоставени от Марко Видал!

Не пропускайте още:

Всички публикации в категория КНИГИ

Всички публикации в категория ПОЕЗИЯ

Онлайн магазинът KeePreading

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. петър михайлов каза:

    Поздравления за статията! Марко Видал върши същински подвиг, провеждайки на испански език, говорим от милиони хора по света, български писатели – съвременни или класици. Хубаво е да му съдействаме чрез институциите да успее да завърши обучението си. Има желание да изследва по-дртайлно творчеството на Александър Вутимски. Трябва да помогнем на това сърцато момче, обичащо езика ми и България.