Росица и Роса ни разкриват от Варна „Тайните на безкрайното небе“

Чували ли сте, че Стрелец А се нарича най-близката до нас свръхмасивна дупка? И че тя се намира в центъра на Млечния път? А знаете ли, че може да видите началото му, ако откриете на небосклона съзвездието Касиопея? Тези и още десетки отговори на любопитни въпроси за звездното небе, Млечния път и Луната може да откриете… не, не в книга, а в изложба. И по-точно – във фотоизложба. Нейните автори са две дами. Росица и Роса. Първата – астрофотограф и травъл блогър. Втората – астрофизик и докторант към БАН.

Двете разкриват една миниатюрна част от „Тайните на безкрайното небе“ в 25 астрофотографии, подредени от първата юлска вечер до Слънчевия часовник в Морската градина във Варна. До снимките на Росица Димитрова са текстовете на Роса Гаммелтофт.

„С нея се запознахме във Фейсбук – чрез общи приятели. Често моите фотографии изискват малко по-големи познания по астрономия, затова и ми трябваше човек, който да ми помага и да ми отговаря на (понякога глупави) въпроси“, ми разказва Росица.

Ето например текста към този неин кадър:

“За получаването на красиви изображения, включващи Млечния път, човек трябва да е далеч от светлините на града. Българското народно име на нашата галактика е Кумова слама или просто Сламата. Легендата е свързана с кражбата на слама от кума, която е оставила следи по нощното небе завинаги, което е помогнало за разкриването на крадеца. Най-доброто време за заснемане на Млечния път от Северното полукълбо е от април до септември, като летните месеци се считат за най-благоприятни. От Южното полукълбо този период е между февруари и октомври“.

Роса е натрупала над 10 години професионален опит като астроном главно на обсерваторията в Рожен. Откритите от нея астрономически обекти и до днес се изучават от колегите ѝ, а статиите с нейно участие са цитирани в престижното международно списание “Нейчър”, допълва портрета ѝ Росица. Добавя, че Роса е сред най-добрите 40 докторанти по астрономия, които участват в престижното обучение за публикуване на научни изследвания за млади учени в Пуерто Варас, Чили. И че през последните години предава знанията си на достъпен език. Текстовете към фотографиите на Росица Димитрова са още един път към запалване на искрата за астрономията у младите. Ето как:

|Светлината, която се вижда в центъра на изображението, точно под Млечния път, се нарича зодиакална светлина. Зодиакалната светлина е белезникаво сияние, създадено от частици междупланетен прах, намиращи се недалеч от Слънцето. Този прах е останал от времето на образуване на Слънчевата система и се простира чак до Венера. От Северното полукълбо зодиакалната светлина се наблюдава най-добре през месеците февруари и март, след залез. За да се насладите напълно на явлението, трябва да сте много далеч от светлините на града по време на новолуние. През 2007 година известният китарист на групата Куин, Брайън Мей, защитава дисертацията си, която изучава точно този феномен, 36 години след като я изоставя, за да се отдаде на музикалната си кариера.”

Ето така, като приказки, ще ви се сторят 25-те фотографии на Росица, в които само към една текстът не е от Роса. Ще може да ги прочетете, ако минете през Морската градина във Варна до 14 юли. А след това? Ще очакваме новия проект, с който скоро двете ще ни изненадат. А ако дотогава се питате как да намерите съзвездието Касиопея, прочетете това обяснение на Роса към кадъра на Росица:

То изглежда като обърнато М (полегнала цифра 3 или просто W)”. И като си спомните, че там се намира началото на Млечния път, ще научите още, че: ..“ ако проследим пътя му по небето до другия му край, който се намира в съзвездието Стрелец, ще забележим, че там Галактиката свети по-ярко. Точно там се намира и нейният център”.

Снимките и текстовете са предоставени от Росица Димитрова. Благодаря, скъпа Росица! Успех и на двете ви 🙂

Не пропускайте още:

Италиански художник показва с изложба в София връзката изкуство-наука-енергия

2023: Георги Терзиев за “Пътеписи, спомени, снимки и акварели от 60 страни”: въплъщават живота ми

“Нютон” спечели 54-тото републиканско състезание по физика на Клуб “Квант”

2019: Отличен за магистърската теза на писателката Людмила Филипова за тъмната енергия и еволюцията на Вселената

2018: С есе в текст или видео е подборът за участие в младежкия космически лагер Space Camp Turkey 2018

2017: Новаторски научни идеи в новия роман на Людмила Филипова “Смисълът”

Къде се крие истината за Древнобългарския календар и Именника на българските владетели – в книга

Големият Бил Брайсън се завръща с новото издание на „Кратка история на почти всичко”

2016:Два от най-великите романи на сър Артър Кларк излизат в луксозно издание

2015: 120 звезди на час – тази нощ от небето; утре – безтегловност за 3 секунди 🙂

2013: Има ли живот на други планети – в книгата на астронома и учения Димитър Съсъслов

И тази вечер падат звезди – не пропускайте да ги уловите с поглед (или фотокамера), носят късмет 🙂

2012: БГ ученици – с 6 медала на международната олимпиада по астрономия

Може да харесате още...