Връщам се в Пловдивския университет за премиерата на „Време. Кръв. Пясък.“

Няма по-подходящо място за премиера на „Време. Кръв. Пясък.“ в Пловдив от Пловдивския университет. Ще изпратя в тога за първи път месец май с последния му, 31-ви ден, в 6-та аудитория от 18:00 часа. И ще чета академично слово, което все още пиша. Причината е великолепният поет Тильо Тилев, който в навечерието на 24 май ми сподели решението да ми връчи докторска титла по заслуги на университетския вестник.

Вестник „Пловдивски университет“ – първият знак за пътя ми

Традицията един писател да се избира за „доктор хонорис кауза на вестник „Пловдивски университет“ датира от 1998 година. Удостоеният произнася и академично слово, посветено на литературата. Досега носители на това почетно звание са Христо Карастоянов, Иван Вълев, Гриша Трифонов, Валери Станков, Красимир Йорданов, Антон Баев, Александър Секулов, Емил Милев, Петър Краевски, Румен Денев, Веселин Стоянов, Георги Янев, Иван Митев. Има и двама чуждестранни членове на тази престижна колегия – канадската поетеса Клодин Бертран и грузинският поет Роберт Месхи“.

След церемонията ще срещна пловдивската публика с романа ми “Време. Кръв. Пясък.”, “предсказан” на последния етаж на Алма Матер, в кабинета на проф. Светлозар Игов малко след като се върнах от Испания. Как – разказвам в предисторията на книгата. Ще я представи един от най-добрите според мен съвременни български писатели Красимир Димовски, който е и неин редактор. Краси също е възпитаник на пловдивския университет.

Премиерата идва два дни след софийската среща с публиката на романа ми и ден след като Дружеството на пловдивските писатели ме отличи за стихосбирката “Кръстопът на тишината” в годишния преглед на творбите на членовете му за поезия. Критическата картина за 2023 година направи Емилия Каменова. Благодаря за признанието на стиховете ми! Наградата за проза получи Илия Михайлов.

Ще разкажа още за вълнуващата тридневка на този мой хубав май! А дотогава повече за новия ми роман може да прочетете тук, а ако решите да го потръчате онлайн – заповядайте и този линк.

Снимка: Виолина Харалампиева

Не пропускайте още:

Новият ми роман е историческо фентъзи за Гражданската война в Испания

“Юлиански календар“ в галерия „Възраждане“ показва картина на Юли Шумарев по неизлезлия ми още роман

Проф. Светлозар Игов – вече над дъба на Пенчо

F2F Поезия: Морето – Тильо Тилев

„Кръстопът на тишината“. Би трябвало да няма нищо, а има всичко!

„Кръстопът на тишината“ с премиера в Пловдив

“Кръстопът на тишината” тръгва към читателите си

Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

“ОБРАТ-но в себе си” в София: Как книгите срещат хората

За “ОБРАТ-но в себе си” или пост стихотворение на благодарността

Творческата ми 2019-та – от моята до чуждата Пенелопа и нататък

“Платното на Пенелопа” тръгна към читателите си от Стара Загора

С крилата на думите

“Свети Никола от Залива на подковата” в Арт Галерия Филипополис

Първата среща с новата ми книга – тази вечер в литературния салон на “Петното на Роршах”

Романът ми „Писма под възглавницата“ – в книжарниците на Хермес, Сиела и Хеликон

Може да харесате още...