Мирела Иванова с Голямата награда на Международния поетичен фестивал “Орфей”

Мирела Иванова с “Орфей” за изключителен принос в поезията

Българската поетеса Мирела Иванова е носителят на Голямата награда „Орфей“ от Седмото издание на Международния фестивал за поезия „Орфей“ – Пловдив. За уникалното вплитане в поетическия език на паметта за подробностите и стремленията към голямото. За онази памет за подробности, която е по-силна от забележителните дати и задължителните за честване събития. За еклектиката на живеенето едновременно тук и оттатък. За съчетаването на живота на играта с играта на живот. За усета да превръща биографиите в агиографии. За разглобяването и повторното сглобяване на поетическия език. За присъствието й като поет и в публицистиката, и в драматургията.

Мирела Иванова e първата жена-носител на извънредната награда за изключителни постижения в поезията “Орфей”. Тя получи отличието от зам. кмета по култура на Пловдив Пламен Панов в деня на откриването на фестивала. Досега с приза са отличавани американският поет Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският поет Атаол Бехрамоглу и пловдивският поет и изследовател на многовековната история на града Йордан Велчев.

Йордан Велчев с поетичен „Орфей“

В Малката раннохритиянска базилика под тепетата, където по традиия се провежда “Орфей”, тази година на родния си език стихове четоха Дария Жилич от Хърватия, Иванка Радманович от Сърбия, Йозджан Юнлю от Турция, Кадрие Джесур от Турция, Мирела Иванова от България, Николина Андова от Северна Македония, Олимби Велай от Албания, Петър Краевски от България, Радка Рубилина от Чехия, Соня Зубович от Хърватия, Франсиско Моралес Ломас от Испания и Юрай Куняк от Словакия.

А ето при кого отидоха и останалите награди “Орфей:”

Награда „Орфей“ за цялостно представяне: Олимби Велай (Албания) – за мистиката и акустиката, за колебанията между атеизма и вярата, между срама и еротиката в Ars Poetica.

Франсиско Моралес Ломас (Испания) – за всекидневните вибрации на поетическото в делника.

Награда „Лирата на Орфей“ на Кадрие Джесур (Турция) – за стихотворенията „Името“ и „Без захар“, за достойнството на паметта и преносите й през времето.

Награда „Евридика“ на Иванка Радманович (Сърбия) – за стихотворението „Ще мине“, за копнежа и утехата, за разминаването и надеждата.

Награда „Евридика“ на Йозджан Юнлю (Турция) – за стихотворението „Отразяване“, за изкуството на любовта, изваяно от думи.

Награда „По следите на Орфей“ на Петър Краевски (България) – за най-добро есе на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“.

Специална диплома за принос в културните и литературни връзки между Чехия и България на Радка Рубилина – Чехия.

В началото на церемонията участниците почетоха паметта на големия български писател Здравко Попов, който ни напусна преди дни.

80 поети от 16 страни и 3 континента са участвали досега в седемте издания на фестивала „Орфей“ Пловдив, дело на фондация „Пловдив ЛИК“.

Щастлива съм, че през 2021 година участвах в този висок поетичен форум и размислите ми в Песента на Орфей – връзка между света на мъртвите и живите получиха наградата за есе.

Форумът е част от културния календа на община Пловдив.

Снимки: община Пловдив

Не пропускайте още:

10 творци от 8 държави идват в Пловдив за Международния поетичен фестивал “Орфей”

Песента на Орфей – връзка между света на мъртвите и живите

Музика и стихове в Радио Пловдив с “Орфей”

15 поети в първия международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018

Може да харесате още...