Новият ми роман е историческо фентъзи за Гражданската война в Испания

„Време. Кръв. Пясък.“ е заглавието на седмата ми книга. В Светлата седмица след Великден тя излиза на книжния пазар у нас под собствената издателска марка К PR 1 (KeePReading1), за да възкреси героя от предходиния ми роман „Свети Никола от Залива на подковата“, изчезнал при една юнска буря през 2014 година в разбушуваните води край Черноморец.

В новата книга Никола Зеков се събужда на плажа в чужда държава и друг век. С него ви пренасям в Испания през 1936-та година. Това е началото на Гражданската война, в което политическите страсти бързо се трансформират в обществени и противопоставянето се завихря като циклон, чиято кървава фуния за 3 години смила милиони хора и десетки градове.

Какво се случва с българина от 21 век?

Никола ще попадне сред българи от Интернационалните бригади, пристигнали да се борят срещу фашизма и на страната на Републиката. Ще бъде санитар в болница, охрана при специална мисия, диверсант, войник на фронта, пациент след важна битка край Мадрид, помощник на бременна жена, рибар. Ще се стресне от патоса на времето, ще се влюби от пръв поглед, ще погледне смъртта в очите неведнъж, ще бъде приятел, ще бъде баща.

Това е роман за времето, което гримира с кръв лицата на своите деца без значение дали са бебета или старци. Сюжет за невъзможни срещи между българин и българи, испанци, кореец; между „един цървул от Черноморец“ и световноизвестните писатели в неговото историческо време Ърнест Хемингуей и Джордж Оруел – тогава просто участници в конфликта.

Kога чуждата война става твоя лична, какво значи да търсиш враг сред своите, кой ръководи страха, защо обратното на смъртта не е живот, а любов – все въпроси, до чиито отговори героят от романа стига през събития и срещи в Мурсия, Валенсия, Барселона и Аликанте – там, където последно пада Републиката и свършва войната.

Книгата написах с помощта на Програмата на министерството на културата за подкрепа на творчески проекти в областта на литературата. Посветих я на проф. Светлозар Игов.

Проф. Светлозар Игов – вече над дъба на Пенчо

Защо ще научите, ако я отгърнете и се оставите да ви отнесе… времето. Обещавам ви да се потопите в още пластове – универсални и за миналото, и за съвремеността. А какво става след тази война? Какво се случва с хората след всяка война? Къде ще се събуди след кошмара ѝ Никола Зеков? Хм, финалът може да обещава продължение.

„Време. Кръв. Пясък.“ вече може да се поръчва с автограф през онлайн магазина на блога ми точно оттук. Премиерите, срещите с читатели и благодарностите за всички замесени предстоят. Тък само ще отбележа творческия екип – редактор е писателят Красимир Димовски, корицата е с картина на художника Юли Шумарев, а дизайнът е на Юлиан Георгиев.

“Юлиански календар“ в галерия „Възраждане“ показва картина на Юли Шумарев по неизлезлия ми още роман

Снимка: Юлиан Георгиев

Не пропускайте още:

„Кръстопът на тишината“. Би трябвало да няма нищо, а има всичко!

„Кръстопът на тишината“ с премиера в Пловдив

“Кръстопът на тишината” тръгва към читателите си

Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

“ОБРАТ-но в себе си” в София: Как книгите срещат хората

За “ОБРАТ-но в себе си” или пост стихотворение на благодарността

Творческата ми 2019-та – от моята до чуждата Пенелопа и нататък

“Платното на Пенелопа” тръгна към читателите си от Стара Загора

С крилата на думите

“Свети Никола от Залива на подковата” в Арт Галерия Филипополис

Първата среща с новата ми книга – тази вечер в литературния салон на “Петното на Роршах”

Романът ми „Писма под възглавницата“ – в книжарниците на Хермес, Сиела и Хеликон

Може да харесате още...