Трети март е навсякъде – България е голяма

Академичен народен хор Снимка: от плаката на концертите в Париж

Ако си живял извън България, знаеш как ти парва под лъжичката, коагато чуеш родопска гайда или онези широки гласове на народните ни певци и певици, които обхождат страната от изток на запад и от север на юг, отварят се още, възнасят се нагоре и политат като бял облак, за да обхванат цялата тази наша Родина наведнъж, която не знаеш защо точно, но разбираш, че я обичаш. Подобно е чувството и с народните танци – този мета език, с който разказваме откъде идваме и как сме преминавали във вековете.

Пиша всичко това, защото трети март е не само празник в България. Той е празник навсякъде, където живеят българи. Утре в ТВ Еuronews България ще ви срещна като продуцент с някои от тях. На други ще изпратя специален поздрав от прозореца на моя компютър.

За две двойки обаче ще ви разкажа малко повече тук и сега. Защото днес те ще се подредят скромно в публиката на концерта на Академичния народен хор в Американската църква в Париж. Но дълго още ще сънуват и подготовката, и посрещането, и всяка дума, и всяка прегръдка с талантливите българи.

За докторите Елена Радева-Николова и Константин Николов съм писала и разказвала по радио Пловдив. Тяхната Асоциация за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция прокара културни пътеки между Пловдив и Париж с изложбите и музикантите от нашата страна, които представя години наред във Франция.

Великолепна шесторка от млади български таланти с концерт в сърцето на Париж

Преди 3 години, в първия ден, когато в Париж падна забраната заради ковид да се посещават културни събития, гостувах на това невероятно семейство, за да направя филм за концерта на Китарния ансамбъл „Академика“ там. Не беше просто вълнуващо. Беше изживяване, което грабва всичките ти сетива заедно и дотолкова дълбоко, че разбираш как точно ти е въздействало много след като събитието е свършило.

Д-р Елена Радева-Николова и д-р Константин Николов с Китарен ансамбъл “Академика” и гости на концерта им в Париж Снимка: Екатерина Костова

Българска ръченица вдигна на крака публиката в Париж

След като вчера Арт Галерия Константин създаде подобна атмосфера за българите в Париж с църковните песнопения на Академичния народен хор, днес с втория му концерт под палката на професор Константин Бураджиев е кулминацията на преживяването.

“В дъждовния сив Париж, задръствания, забързвания (на организаторите), този хор въздигна днес духовете до небесните селения с прекрасно подбран репертоар, изпитание и за доказали се певчески формации. Безгрешни, златни български гласове, които проникнаха до сърцата и пропиха душите ни с Божествената любов” – написа във фейсбук д-р Елена Радева-Николова и не скри трепета си за днешното представяне на хора с народните му песни.

В организацията на двата концерта на най-стария студентски хор на България, основан от патрона на Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Асен Диамандиев, се включи другата арт двойка на българи във френската столица – Йорданка и Николай Костадинови.

Йорданка и Николай Костадинови Снимка: архив на семейството

Познати повече като Асоциация АРТАВЕНИР, от 2018 година досега са организирали 16 театрални гастрола, 2 френски в София, концерт на млади изпълнители от България в Париж “Вълшебството на класическата музика ” с подкрепата на Министерство на Външните работи, Дни на българската книга в Лил, Лион и Женева и участия в 2 издания на салона на балканската книга в Париж.

Запознах се с Дани на концерта на пловдивския китарен ансамбъл, за който вече споменах. А когато я срещнах и като кореспондент на ТВ Euronews България от Франция, за пореден път си дадох сметка за нещо, което много българи по света обичат да казват: Не е малък светът, България е голяма! Ето защо днес, когато отбелязваме свободата си, си мисля и за българите у нас, и за българите извън страната, защото знам, че ако не говорят шумно на празника за България, то нощем сънуват тихо на български. Честит 3-ти март!

Не пропускайте още:

3-ти март в публикациите на F2F TV през годините

Може да харесате още...