Европейската комисия награди Библиотеката в Бургас

Библиотеката в Бургас получи специалната награда на публиката в конкурса на Европейската комисия „Regiostars 2023“. Призът бе връчен на церемония вчешкия град Острава в конкуренция с 228 проекта от други европейски страни и отличи библиотеката в морския ни град за начина, по който вече съществуваща сграда е преустроена в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека.

Реконструкцията е финансирана и управялвана като процес от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Оперативна програма „Региони в растеж“, която отпуска безвъзмездно 3,64 млн. лв. 6, 3 млн. лв. осигурява Фондът за градско развитие Юг. Така, освен реновация на сградата, се дигитализира управлението на библиотечния фонд.

Днес в обновения Център за съвременно изкуство и култура децата, младежите, студентите и гостите на Община Бургас имат възможност за допълнително развитие. Залите са оборудвани по всички съвременни изисквания за образователни и творчески курсове – писане на книги, създаване на комикси, майсторски арт класове, кръжоци по приложни изкуства. Посетителите имат достъп и до най-съвременни високотехнологични форми на изкуството в залата за добавена реалност в 3D пясъчна кутия и интерактивен музей.

Награждаването в Чехия

Тук добре дошъл е и бизнесът на града – в залите на библиотеката може да провежда работни срещи, форуми и различни събития, като артистичната среда е в подкрепа на иновациите, убедени са от общината. Сградата е снабдена и със съоръжения за достъп на хора в неравностойно положение и в риск от социално изключване. Библиотеката е и първата в страната, която работи денонощно.

Информация и снимки: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Не пропускайте още:

Всички публикации в Рубрика КНИГИ

Всички участници в F2F Поезия

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...