3 годишни стипендии за общо 10 000 лв. търсят кандидати сред пловдивските студенти

Снимка: от информационния плакат за стипендиите на Round Table

10 хиляди лева е общата стойност на стипендиите, които ще раздаде през настоящата учебна година на студенти от пловдивски ВУЗ-ове клубът на младите бизнесмени (до 40 годишна възраст) Round Table Пловдив. Това е само началото, може би ще се осигурят поне още 4-5, издаде в аванс Иван Фратев от първия Round Table под тепетата, а сега вече – член на клуба на зрелите предприемачи „Forty one“.

През 1999-та година решихме, че не можем да заменим държавата, помагайки на хората, които нямат, и решихме да помагаме на младите можещи. Тогава се роди идеята за студентски стипендии. Първата беше дадена през 2000-та година на момиче, което учеше „Английска филология“ в Пловдивския университет“, разказа Фратев.

Иван Фратев, Снимка: Соня Станкова, албум “Хората на Пловдив”

Втората година стипендиите вече са 3 и са за студенти от три висши училища. Нататък младите бизнесмени вече включват и шестте ВУЗ-а в града.

През годините сме стигали до 16 стипендии за 1 година. Последните 5-6-7 години даваме между 10 и 13 стипендии всяка година. Обявяваме 3, но тъй като идват много свестни деца, на които не можеш да кажеш, че не заслужават стипендия, се набират допълнителни средства от клуба“.

Оказва се, че в инициативата има клубни членове, които даряват собствени стипендии. Един от бизнесмените вече три поредни години например подарява музикални инструменти на студенти в АМТИИ, разкрива бизнесменът.

Реално през годините това остава основен проект за клуба. Преди на 31 октомври правехме голям бал, на който донабирахме средства. После младите го промениха и сега този бал е на 1 ноември“.

Иван Фратев не крие, че изборът на студентите за стипендия обикновено се пада на младежи от 3-ти и 4-ти курс, защото вече има какво да покажат като постижения. Какви са другите критерии?

Първият е да кандидатстваш. Има кратък шеговит въпросник, публикуван в сайта, където е изнесена цялата процедура по кандидатстване. Там всеки може да публикува дипломи, постижения, награди. За нас обаче е много важен отговорът на въпросите: Ще работиш ли това, което учиш и ще останеш ли в България? Важно е, защото ние си харесваме града“.

Снимка: Екатерина Костова

Снимка: Екатерина Костова
Снимка: Екатерина Костова

Обикновено за стипендиите кандидатстват около 100 души. И ако наградният фонд за тях е нараснал от 1000 (в първата година на създаване на стипендията) до 10 000 лв днес, то и вдъхновението сред предприемачите да подкрепят таланти се е умножило, категоричен е Иван Фратев:

Моето лично мнение е, че за благотворителностт трябва да се говори, защото се дава пример на хората, че някой нещо прави добро про боно за други хора“.

На въпрос на F2F TV защо правят тази благотворителност Иван Фратев отговаря така:

В началото идеята беше да помогнем на младите и те да разберат, че някой оценява техния труд. В късните 90-те и началото на 2000 г, младите ходеха на университет, но никой не уважаваше образованието. Сега нещата се попромениха, въпреки че все още не сме постигнали качество поради много причини. Аз смятам, че младите хора трябва да знаят, че някой уважава това, че те полагат някакъв труд. Ние от тях не искаме нищо“.

Най-голямата стипендия – 5 хил. лева – остава с името на Димитър Анастасов, основател на Round Table Пловдив. Осигуряват я бизнесмените, вече преминали в следващия по възраст бизнес клуб, но продължават да я дават техните наследници от Round Table. Кои ще са стипендиантите им в 24-та година от началото на дейността им по подкрепа на талантливи пловдивски студенти? Предстои да разберем. Крайният срок за кандидатстване е 23 октомври 2023 г.

Не пропускайте още:

Мила Ненова в КИК 9: Когато се стремиш към нещо повече от теб, то те прави щастлив

2023: Носителят на Международен приз за принос към жените по света с две модни събития у нас

Великолепна шесторка от млади български таланти с концерт в сърцето на Париж

2019: Студенти от Варна искат да се включат в реставрацията на Нотр Дам

20 годишният пианист Георги Вълчев – моето пловдивско начало на европейската столица на културата

2018: Студенти от Варнa обучават възрастни на дигитални умения и киберсигурност

2017: БТПП: Стипендията за студенти за администрацията – стремеж към повече бюрокрация

Студенти от Варна с архитектурна лаборатория за градски проекти

2016: В пловдивския филиал на Техническия университет студенти ще се обучават върху робот, наподобяващ човешка ръка

2014: Трима ученика от ОМГ „Акад. Кирил Попов“- с персонални стипендии по физика на името на пловдивската учителка Таня Радева

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...