Мила Ненова в КИК 9: Когато се стремиш към нещо повече от теб, то те прави щастлив

Снимка: КИК 9

„Когато се бориш и се стремиш към нещо, което е повече от теб и извън теб, това те мотивира и те прави щастлив по начин, по който личното не може“.

В това е убедена гостенката ми в септемврийския видеоподкаст за култура, изкуство и каузи КИК. Тя е с българо-италиански произход, но твърди, че не е сигурна дали е въпрос на ген, на възпитание или на последващ опит влиянието на Италия и на италианския начин на живот върху нея и семейството ѝ. Определя ни като малка частица, която, ако не се опре на миналото, няма как да изгради смислено бъдеще. Оценява колко е хубаво за човек да търси нови хоризонти и нови предизвикателства. И въпреки че по думите ѝ не съществуват супер жени, успява да съчетава успешно ролите на бизнес дама и майка на четвъртокласник.

Представям ви Мила Ненова, директор на КОНФИНДУСТРИЯ България.

Родена в центъра на Пловдив, за детството си казва:

„Живяла съм го в пълнотата му – със събитията, с изкуството, с музиката, със съседи-приятели. Бяхме страхотна група!“

За КОНФИНДУСТРИЯ България:

“Питали са ме: В Конфиндустрия конфитюри ли произвеждате? Всъщност, КОНФИНДУСТРИЯ в Италия е най-голямата работодателска организация. Тя е индустриална – както казва името: конфедерация на индустриалците – и е най-голямата и в Европа. У нас вече 23 години има представителство, имаме 230 членове с 30 хиляди работни места. Това е индустриалната италианска общност в България. Имам удоволствието и честта да бъда неин директор – забавно и интересно е. Мисля, че сме полезни на нашите членове“.

За италианските предприемачи, за чието ноу хау казва, че е приложимо у нас, защото условията са сходни, а това помага и на италианския, и на българския бизнес да работят заедно:

“Предпириемачите са особена порода хора – те са като всички нас различни, но това, което ги обединява, е тяхната смелост – да поемеш риска (да отидеш в чужда държава да инвестираш е сериозн риск), но те в това виждат възможност. В огроманата си част са доволни от своя избор, остават в България, много малко хора си тръгват. Това, че не познават България, много често води до това, че идват и се изненадват всъщност колко положителни неща има тук, колко добре се живее – от хората, които срещат, от професионализма на кадрите. Винаги е проблем езикът, но те са комуникативни, справят се с това. Така че италианците като цяло се чувстват много добре в България”.

За каузите на КОНФИНДУСТРИЯ България:

Участваме в различни благотворителни каузи – подпомагаме домове за деца, но не просто със средства, а създавайки им изживяване. Особено на младежите, които – излизайки от дом – са в трудна ситуация. Помагаме им да си намерят работа. Кауза ни са енергийната ефективност и паметниците на културата, защото трябва да си даваме сметка, че в нашите европейски градове със столетна история това, което дава идентичност и облик, са старите сгради и паметниците на културата. Ние сме длъжни да ги опазим, да съхраним духа им, защото рискът е – да, с енергийна ефективност да покрием всичко, да облицоваме фасадите по един и същи начин, а всъщност къщите под тях имат идентичнист, те имат характер. Това е тема, която много ни вълнува, защото от една страна е бизнес, но от друга е кауза”.

Писмо в бутилка: за италианците и моста между историята и съвремието:

“Италианците имат много важна роля за построяването на съвременна България в най-буквалния смисъл. Строят голяма част от железницата още преди освобождението. Те са майсторите, те са каменарите, които я изграждат. Голяма част и от старите жп гари са изградени от италиански архитекти. В Бургас половината център е проектиран от арх. Рикардо Тоскани, който остава в България и проектира православни и католически храмове. Много от тези прекрасни сгради, които гледаме в историческите центрове на София и Пловдив също са проектирани и построени от италиански архитекти, инженери и майстори”.

За сина си

Светът се променя в момента, в който нашите деца тръгват на училище. Аз продължавам да гледам през прозореца и да ми е леко свито всичко наред ли ще е, но наистина трябва да ги пуснем да вървят по пътя си, да ги придружм, да им дадем смелост, знания, устои, възпитание, да могат да се справят сами със ситуациите, да подкрепяме и учителите им, защото това е авторитет, който е важен за тях. Това са хора, които ги формират по начин, по който ние не можем“.

За съпруга си Сава Цонев, без когото артистичната бохема на Пловдив не би била артистичната бохема на Пловдив:

От няколко години Сава се занимава със скулптура и от човек, който се занимава с изкуство, започна да твори изкуство. Така че имам удоволствието да наблюдавам как се ражда един творец, как от едно парче камък успява да види формата”.

2016: Лични местоимения: „Ние, Вие, Те“ идват в Пловдив

„Лични местоимения: Ние, Вие, Те“ събудиха емоциите на пловдивчани

За морала

Ние не сме сами на този свят. Трябва да живем всички заедно, трябва да допринасяме за общото добро живеене, за един просперитет и развитие на обществото. Защото много е лесно човек да гледа само всебе си, по-трудно е да отстояваш себе си, но съобразявайки се с всички хора около теб. Да те е грижа за другите хора, за града, в който живееш, за страната, в която живееш, защото всеки един от нас допринася с това, което прави. И не е вярно, че сам човек не може да промени нещата – може да промени това, което той може да промени – всеки по малко, това вече би донесло една сериозна промяна”.

Откъде е италианската ѝ кръв?

И още за историята, съвременния бизнес, предстоящото през октомври събитие на КОНФИНДУСТРИЯ в Историческия музей в София, посветено на паметниците на културата на ЮНЕСКО:

За ценностите и мостовете – истински и метафорични – гледайте Мила Ненова във видеоподкаста на F2F TV КИК с Екатерина Костова в youtube канала ни, за който може да се абонирате, и тук.

Просто КИК-нете и приятно гледане:

В статията и във видеото са използвани снимки, предоставени от Мила Ненова за излъчване и публикуване.

Благодаря на Dynaphos за домакинството и подкрепата за КИК. Графиката във видеоподкаста е на Юлиан Георгиев – благодаря!

Не пропускайте още:

Всички госрти в КИК с Екатерина Костова

Влизам в подкаст модата с КИК

Носителят на Международен приз за принос към жените по света с две модни събития у нас

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...