Юли Шумарев представя изложбата „Последните от Атлантида“ и дебютния си роман

25 картини на художника Юли Шумарев – масло върху платно, смесена техника и акрил – подрежда Галерия „Мария Луиза“ на 22 септември. С тях и с романа на Шумарев „Макгахански улици и балади“ (ИК “Жанет 45”) ще се пренесем в света на вече изгубеното детство. Изложбата носи името „Последните от Атлантида“.

„Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев: любов, нарисувана с думи

„Избрах името, защото по някакъв начин има паралел с духа на дебютната ми книга. . Мисля, че всеки носи в себе си една Атлантида и това е нашето детство. И всяко е красиво, митично и неповторимо и по подобие на легендарния континет това детство потъва някъде дълбоко в душата ни. Избрах заглавието и защото се чувствам от изчезващия вид на свръхчувствителните носталгици“, допълва пловдивчанинът, който направи свой герой улицата на своето детство „Макгахан“ и я възпя в своя роман с особен сантимент.

Черницата на едно детство

Такъв сантимент за него е и галерия „Мария Луиза“. По думите му това е едно особено пространство, в което можем да открием духа на историята. Строена преди много време, през годините сградата е била лекарски кабинет (с първия частен рентгенов апарат в Пловдив), през социализма е била сладкарница, а от 30 години е бар:

„Сравнително скоро, собственикът Боян Сопаджиев, който е свързан с изкуството, откри галерия в подземието на бара. Това е любимото ми ъндърграунд пространство за излагане на картини. Има неповторима амосфера, която също е свързана нещата, които изчезват като Атлантида“.

Юли Шумрев

Голяма част от картините на Юли Шумарев в неговата Атлантида са рисувани тази година за самата изложба. В нея са включени и няколко по-стари творби. На тях обаче художникът отрежда специално място, защото казва, че са „своеобразна машина на времето, която да ни спомня, че всичко тече и всичко се променя“.

Изложбата ще продължи три седмици. А за пътуването към детството в „Макгахански улици и балади“, което за Юли Шумарев няма край, ще говори доцент доктор Ани Кемалова от Пловдивския университет.

Не пропускайте още:

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...