КСУДС Пловдив 10 години променя съдбите на деца без алтернатива да са в семейството си

Снимка: Кадър от филма “… и детство сега”

Животът на Георги Колев от Пловдив е като сюжет от филм или книга. Попаднал в Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“ заради проблеми в дома си, излязъл след пълнолетие с ясна цел как иска да се развива, отново се връща обратно, само че в другия център за резидентна грижа към Комплекса за социални услуги за деца и семейства – „Детска къща“. Този път като детегледач, докато учи за социален работник в университета. Иска да е полезен на децата, за които са изчерпани всички възможности за оставане или връщане в семейството им, при роднини, близки или приемни родители.

Георги Колев

И да, историята на Георги влезе във филма „… и детство сега“ като основа, върху която да изградя разказа за хората, които правят този сюжет възможен. Без дикторски текст, с чистата емоционалност от спомените на Георги, който година след напускането на „Майка Тереза“ се връща в стаята си, занималнята и двора, за да разкаже как това място е повлияло на характера му, как го е мотивирало да расте и да вижда хоризонт пред себе си. Георги води зрителя и през звено “Майка и бебе”, през Центъра за работа с деца на улицата, през “Детска къща” – там, където десетки хора се грижат, за да има детство за децата в риск. Сега, не утре!

На 19 септември екипът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив ще отбележи 10 години от присъединяването към тях на резидентната грижа. Ако се питате какво е “резидентна грижа”, ще ви кажа по-ясно – денонощна грижа.

Филмът, за който ви разказвам и по който работех през лятото, преминавайки по стъпките на Георги и на децата в нужда от нея, е част от празника. Защо да е празник? Защото наистина историята на Георги е уникална, но реално променени към по-добро са съдбите и на много още деца от Пловдив и региона!

Кои са хората, които го правят? Какво ги учи работата им всеки ден? Кой им помага в денонощната грижа? Как се опитват да става все по-добра? Въпроси, на които във филма ще чуем отговор от тях самите.

Неда Петрова – директор на КСУДС Пловдив

Празникът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства ще представи и талантите на децата от „Детска къща“ и „Майка Тереза“. Ще издам, че те се вълнуват, макар да не излизат за пръв път пред публика – много от тях вече са и с награди от различни музикални конкурси. В ателиета децата ще представят грънчарство и декупаж – нямам търпение да се включа, за да ми покажат.

Какво още ще има на тържеството? Приятели и съмишленици на комплекса, гости, усмивки и… торта. Ще се радвам колеги от медиите да споделят празника.

Гледайте филма „…и детство сега“ тук и в youtube канала F2F Studio.

П.С. За 20 години от своето създаване „Детска къща“ е дала дом на 167 деца. От 2013 г., когато Приютът за безнадзорни деца „Майка Тереза“ е преструктуриран в Център за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“ – 72 деца са намерили там временен дом и семейство.

Не пропускайте още:

2018: Голямото семейство на КСУДС Пловдив с арт-празник в Тракарт

Картини от деца за деца в УМБАЛ “Св. Георги”

Специалисти и осиновители: Осиновяването да не е етикет за детето

2015: Конкурс за есе „Какво ми дава моето семейство“ за учениците в Пловдив

Борис Ангелов, 7 клас: Семейството е слънчев лъч, който ме дарява с топлина и не ме оставя сам

Анита Дангова, 10 клас: Моето семейство ми дава моя живот

Десетокласник от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – най-младият притежател на „къщичката“ на Комплекса за социални услуги за деца и семейства

Може да харесате още...