Аудиокнигите – все по-търсени и от българи

Романтични романи и криминалета се слушат най-много през лятото, установи най-голямата платформа у нас за аудиокниги Storytel. По нейни данни след отпуските хората се връщат към книгите за самоусъвършенстване и биографиите. От началото на 2023-та пък „Времеубежище” и аудиосериалът „Мамник“ на Васил Попов са най-търсените.

Над 5 000 са вече аудио и е-книгите на български език, достъпни за родната публика в Storytel. Най-сериозен е делът на детската литература, следван от секцията за документалистика, която включва и все по-актуалните у нас подкасти. След тях се нареждат художествените заглавия и тези за личностно развитие”, твърдят от платформата.

Те наблюдават още, ченаред с най-предпочитани през лятото романтични романи, криминалета и трилъри, се отчита и бум на търсенето на класическа литература и по-специално българската от списъка на задължителните заглавия в програмата на учениците. Пикът остава през септември.

В този период се увеличават часовете, прекарани в слушане, а на преден план излизат книгите за самоусъвършенстване, документалните, историческите и биографиите“, обяснява Ана Клисарска, издател на Storytel за България.

Кремена Методиева в КИК 5: Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем

„Свързваме това от една страна с адаптацията на хората обратно към работния ритъм с помощта на тематична литература и от друга го разглеждаме като индикация за вече установени навици за комбиниране на слушането на книги с различни дейности от ежедневието – шофиране до офиса, време за самообучение и личностно развитие, спорт, домашни занимания като приготвяне на храна, например”, допълва Ана.

От платформата са готови да посрещнат пика в потреблението и с редица нови заглавия в различни жанрове, както и с развитие на подкаст секцията. През есента предстои и обявяването на победителя във второто издание на конкурса на Storytel за български аудиосериал. Така родната публика, която след срещата си с „Мамник“ вече има силен интерес към този формат, ще получи ново преживяване на тема „Светът след утре”.

Сред премиерните заглавия на Storytel през септември е „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, озвучена от Малин Кръстев, като романът е достъпен в платформата и в оригиналния прочит на самия автор. Други находки са световният бестселър „Татуировчикът на Аушвиц“ на Хедър Морис с гласа на Антоан Петров, „Легендата за Линкълн“ на Стив Бери, която стъпва на конспиративна теория за съществуването на тайна, предавана от президент на президент в САЩ и „Безупречен шпионин“ на Оуен Матюс, която разказва историята на един от най-добрите шпиони – Рихард Зорге.

По текст и снимка от прессъобщение

Не пропускайте още:

Всички публикации в категория КНИГИ

Всички публикации в категория ПОЕЗИЯ

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...