Пловдив отменя зарята за Съединението заради бедствието по Южното Черноморие

Снимка: Пресцентър на Министерство на туризма

В Деня на Съединението, когато Пловдив чества официалния си празник като град, тази година няма да има заря. Отменят се и концертите на БигБенда, ансамбъл Тракия и Теодоси Спасов, както и кметсткия прием. Причината е наводнението след пороите по Южното Черноморие, което взе човешки жертви.

Годишнината от датата, която обедини Княжество България и Източна Румелия през 1885-та година и която направи София столица на нова България, ще се чества с традиционния молебен, отдаване на почит пред мемориалната плоча на Капитан Райчо, с връчване на почетно гражданство на джаз музиканта Огнян Видев и актьора Стоян Сърданов, с тържествена проверка вечерта пред паметника на Съединението.

Дали по това време вече ще са се прибрали по домовете си септемврийските туристи на морето? Някои пътища в района на Царево са все още трудно проходими заради свлечените камъни, земна маса и дървета, а екипи на АПИ предприеха спешни мерки за почистването на тези от републиканската мрежа. Заради пропадналия мост и нарушената инфраструктура в Царево от склад в Сливен е осигурен понтонен мост за пострадалия регион. Той ще бъде пренесен с няколко камиона, съобщават от МС.

На този фон е добра новината от фейсбук страницата на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова за деца от Пловдив, лагерували на къмпинг Нестинарка. Настанени са в безопасен за тях хотел извън рисковите зони.

Още са в неизвестност обаче трима изчезнали в пострадалите от наводенението след пороя места – мъж и две жени. Двама – мъж и жена – са загиналите, съобщи снощи министър председателят акад. Денков. По думите му в случая с бедствието „няма индикации за небрежност от страна на местните власти, в този случай става дума за изключително количество валежи, което се случва много рядко“.

От вчера екип на сциалното министерство и Агенцията за социално подпомагане е в засегнатите райони – активирани са два вида финансова помощ за пострадалите – еднократно до 1512 лв. и до 2500 лв. от Фонд “Социална закрила” на МТСП за подпомагането от на семействата, чиито жилища са пострадали. Продължава да е активна и форма за сигнали на пострадали на сайта на ведомството.

Общо 12 доброволци ( 8 от Аварийно Спасяване Пловдив и 4 от #Аварийно_Спасяване_София ) са на терен с три амфибии, два джипа и OffRoadЛинейка в засегнатия от наводненията район на Царево, с тях е и екип на Планинско спасяване – област Пазарджик”, съобщиха още снощи пловдивските доброволци. На място екипите ще бъдат координирани от Национална Асоциация на Доброволците в Република България – НАДРБ. Това са момчетата и момичетата, които са сред първите на терен, когато има нужда – и миналата година в Карлово, и при земетересенията в Турция.

Ето защо сподлемя апела им за дарения чрез банковата сметка на НАДРБ:

IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;

BIC UNCRBGSF

Основание: дарение за наводнението в Царево

Дарение може да бъде направено и чрез банковата сметка на

АСП:

IBAN: BG68RZBB91551012506770

BIC RZBBBGSF

Основание: дарение за наводнението в Царево

По данни на пресцентъра на МС на място са и 11 екипа, 35 служители и 2 групи водолази от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Бургас. Мобилизирани са допълнително хидромоторните модули от Регионалните дирекции на пожарната в Кърджали и Стара Загора. Служители на жандармерията, областната дирекция на МВР – Бургас и на Гранична полиция участват в евакуацията на хора.

В готовност за овладяване на последствията от бедствието са и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерството на отбраната. Военното формирование от състава на командването за логистична поддръжка в Бургас осигурява военнослужещи и високопроходима техника за доставка до пострадалите райони на сухи хранителни пакети и питейна вода.

Областният управител на Бургас Пламен Янев организира щаб за улесняване на комуникацията между институции и граждани. Работи се по доставката на над 1000 пакета за бедстващите хора от БЧК и дарители. От съюза на парамедиците също са готови да се включат с обучени хора.

P. S. Дори и като пост фактум: Честит ден на Съединението! Честит празник, Пловдив!

2017: А как ми се иска да е различно… като за начало в деня на Съединението

2016: И само цветята край паметника на Съединението в Пловдив ще заспят и ще се събудят заедно

2015: 130 години от Съединението на България – да си отговорим защо тръгваме или защо ще останем

Каретата на първия генерал-губернатор на Източна Румелия идва в Пловдив за Съединението

Не пропускайте още:

Български доброволци спасиха нови затрупани от труса в Турция

Манол Пейков: 6 тира с вашите дарения за пострадалите от земетресенията вече са влязли в северна Сирия

Български спасителни екипи са вече в Турция, днес към района на земетресенията заминават и доброволци

2022: Проверка на близо 100 къщи в наводнените села в Карловско: да останат или да се съборят

Каритас Витания с дарителска акция за пострадалите в наводнените карловски села

2019: Мария Орлешкова изпраща 2019-та с награди след спасителни мисии при наводненията в Испания

2016: България изпрати хуманитарна помощ след наводненията в Македония

Български спасителни екипи в помощ на македонските си колеги след наводнението в Скоппие

2013: БГ власти спасиха нелегални имигранти, останали без храна и вода 3 дни

Може да харесате още...