Домът на архитекта в София с изложба в памет на Христо Господинов-Печката

In memoriam – под това име в Дома на архитекта в София на 1 септември ще се открие изложба с 97 графики и рисунки на добруджанския художник Христо Господинов-Печката. Възпоменателната експозиция е по повод 20 години от неговата кончина.

В двете зали на Дома на архитекта заедно с картините му ще могат да се видят и няколко керамични творби, както и документи и снимки от личния му архив. Куратор на експозицията е дъщерята на Господинов, Велина Христова, също художничка.

2020 г.: Две художнички носят с изложба в Пловдив морски полъх от Северното Черноморие

“Чувствам като дълг да съхраня паметта за творчеството на баща ми – човек с талант и енергия, общественик с множество каузи, които подкрепяше“, споделя тя в аванс. И допълва: „Картините са рамкирани, а някои от тях времето само е изрисувало“.

Още от разказа на Велина Христова за нейния баща и възпоменателната изложба гледайте във видеоинтервю тук и в youtube канала на F2F Studio, за който ви каня и да се абонирате.

Причината е, че след безуспешен опит художественото наследство на Христо Господинов да бъде дарено на Добрич, се е наложило да бъдат съхранявани в приземно помещение, разказва Велина:

„Следите по някои от творбите са от влага и наводнение, сякаш продължават бурния и бунтарски живот на Христо Господинов, изпълнен с приключения и обрати“.

Фаталният е в деня на неговата смърт през септември 2003 година, когато той загива при срутище в курорта Албена.

За размаха на Христо Господинов-Печката като художник и общественик при откриването на възпоменателната изложба ще говори младата изкуствоведка Христина Бобокова. Очаква се Велина Христова да припомни някои от обществените и арт каузи на своя баща, сред които – превръщането на центъра на Добрич в пешеходна зона.

Преди 5 години на името на Христо Господинов-Печката тя и негови приятели учредяват награда за млади художници. В бъдеще предвижда да създаде сайт и каталог с творбите му, а за 80 годишнината от рождението му да разкаже във филм за неговия живот.

Още от разказа на Велина Христова за нейния баща и възпоменателната изложба гледайте във видеоинтервю тук и в youtube канала на F2F Studio, за който ви каня и да се абонирате.

Христо Господинов-Печката е роден през 1945 г. Работил е в областите живопис, графика, скулптура, приложно и монументално изкуство. С над 15 самостоятелни изложби и участия в повече от 10 общи експозиции, негови произведения са представяни във Франция, Италия, Русия, а отделни творби са притежание на частни галерии във Франция, Германия, САЩ, Швеция, Холандия, Русия, Япония… Бил е главен художник на Добрич, председател на Клуба на „Младата художествено-творческа интелигенция“ и Клуба на културните дейци в града. Членувал е в СБХ и Ротари клуб. 

Снимките за статията и видеото са предоставени за публикуване в блога от Велина Христова.

Не пропускайте още:

Социалният антрополог, журналист и поет Достена Лаверн избра Пловдив за първата си изложба у нас

На Моста на влюбените в София изложба разказва за приноса на ервеите за България

22 трамвая “Желание“ в изложбата на Лариса Ангелова – Арт Ларра в галерия „Гая“

В арт пространството на Тотал Спорт подреждат фотоизложба, която можем да чуем

„Мигове от двора 22“ в Асеновград: Фотоизложба в подкрепа на пострадалите от труса в Турция и Сирия

След Париж: 8 самоуки художници с изложба и у нас

Може да харесате още...