Фестивалът 48 часа Варуша Юг напълни легловата база във Велико Търново

Снимка: Facebook на фестивала

„В момента във Велико Търново няма свободни места за нощувка, абсолютно всичко е резервирано. Причината е фестивалът 48 часа Варуша Юг“. Това сподели в навечерието на неговото второ издание един от организаторите му и негов фасилитатор Галин Попов.

Старата столица очаква 15 хиляди души публика за форума, който започва утре, 18-ти август, и ще продължи до неделя включително. 85 събития са включени в програмата му. Сред тях – изложби и различна по жанр музика – от джаз, през поп и класическа до техно.

Един от акцентите е концертът на Максим Ешкенази със Симфоничния оркестър на Враца и Милена Филева. Очакват се ди джеи от Китай и САЩ. И още – архитектурни събития, детски пътуващ музей и дори цирк ще съпътстват основната програма.

Започнал миналата година като общностен фестивал, форумът увлича в осъществяването жителите на великотърновския квартал, за които промяната на средата, в която живеят, е от съществена роля за възприемане и на градското пространство като дом.

Ако сте във Велико Търново или наблизо, със сигурност ще ви е интересно да видите как улица „Крайречна“ например се е превърнала в плажна пешеходна зона. За да се случи това, изцяло е почистено коритото на Янтра, а „съседите“ от Варуша Юг са добавили и още лично отношение към средата в своя град:

Имаме много каузи, които са свързани с опазване на културно-историческото наследство. В момента разчистихме църквата „Св. Спас“, която за първи път от 1986 година реално ще оживее, като прожектираме върху руините ѝ олтара и иконите“, разказва Галин.

Емоциите от фестивалните дни ще бъдат съхранени в снимки и видео с подкрепата на Dynaphos. Съученик от основното училище с Галин, създателят и директор на компанията Христо Кабадаев предоставя снимачна техника специално за целта.

Фото и видео Iron Man-ът Христо Кабадаев в КИК: Думата „взема“ е същата като „дава“

А преди още да е започнал тазгодишният форум, Варуша Юг вече мисли за програмата през 2024-та. И как да се подсигурят още места за гостите на Велико Търново.

Не пропускайте още:

2022: Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

Новата Blackmagic URSA Broadcast G2 – дизайн на 3 камери в една и ненадмината гъвкавост

2022Колоритът на Азия изгря във фото изложба в Арт пространството на Dynaphos

2015: В Световния ден на пощите четем писмото на 8 годишната Цвети от Велико Търново

2015: Велико Търново получи правото да управлява „Трапезица

Съкровища от музеите в Плевен и Велико Търново гостуват в Казанлък

2014: Пловдив, Велико Търново, София и Варна внесоха в Министерството на културата кандидатурите си за Европейска културна столица 2019

Може да харесате още...