Културен център Тракарт преустановява дейност. Ще научим ли къде е подлез Археологически?

Снимка: Facebook Културен център Тракарт

Културен център-музей „Тракарт“ преустановява своята дейност в Подлез „Археологически“. Това съобщиха с пост във фейсбук страницата си Жорж Трак и основаният от него културен център. Точно две десетилетия след като спечели концесията за Подлез „Археологически“ в Пловдив и стартира проекта за консервация и реставрация на античната мозайка на пода на сградата ЕЙРЕНЕ от III – IV век, художникът и арт мениджър се налага да напусне мястото, превърнало се в синоним на жива култура под тепетата.

„Причината е че “публично-частното партньорство” вече не е актуална форма на стопанисване. И културата ще е все повече функция на усвояването на обществени средства“, написа в отговор на въпроса “защо” в един от стотиците коментари под поста си Жорж Трак. В друг допълни: “…свърши срока на договора с община Пловдив и тя не пожела да го продължи”.

В коментарите, пълни с емоция, може да се прочетат благодарности за превръщането на мястото в културна емблема на града, да се улови съжаление, че то се е превърнало в „апетитна хапка за готованци“ и тъга, че се затваря „още една страница от хилядолетната история на Пловдив. Страница, изпълнена с толкова културни емоции“, да се усети гняв и да се чуят призиви за организиране на протест.

Много от коментиращите споделят вълнения от събитията, намерили дом в Тракарт – изложби, камерни концерти, театрални представления, премиери на книги, семинари, презентации и фестивали. Между тях беше и премиерата на моята първа стихосбирка „Думите ме носят“, която се случи в едно от кратките ми връщания от Аликанте в Пловдив.

Снимка: Личен архив

Премиери на две поетични книги и списание, посветено на творци от Пловдив

Снимка: F2F TV,архив

От сцената на Тракарт съм чела стихове, водила съм празник за талантливите деца на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, била съм сред публиката на премиери на книги и на концерти, снимала съм поне една дузина репортажи за събития.

Голямото семейство на КСУДС Пловдив с арт-празник в Тракарт

Дотолкова пловдивчани свързвахме голяма част от културните събития с центъра на Жорж, че малцина наричаха подлеза до тунела с официалното му име „Подлез Археологически“, защото го знаехме като подлеза на Тракарт.

След хилядите гости, които посрещнахме в музея, след хилядите културни събития, които организирахме, спечелихме публика, която можем да наречем наши приятели. Приключваме дейността си на тази локация, като приоритет на ТРАКАРТ винаги е била културата във всичките ѝ разновидности”, пише в поста си още Жорж.

Той обаче уверява, че – отдаден на града и на хората, екипът ще продължи своята дейност в Изследователския център-музей „ТРАКАРТ“ на Главната улица – ул. “Княз Александър I Батенберг“ 25 и във великолепното ново пространство на 5-тия км на Асеновградско шосе „Тракарт парк – Център за съвременно изкуство“ в непосредствена близост до завоя към Аерогара Пловдив.

Благодарим Ви за времето, в което бяхме заедно в Културен център-музей „Тракарт“ и го превърнахме в едно емблематично, живо и одухотворено пространство”, пише на сбогуване Жорж.

И защото миналото време не отива нито на мястото, което насити с дух, нито на него като творец, а и като зная потенциала на новия Тракарт парк, му пожелавам УСПЕХ от цялото си сърце. Ще го подкрепям според възможностите си и нека го направим всички, които сме свързани с енергията на Ейрене, достигаща до нас цели 20 години благодарение на Тракарт.

Какво ще стане с подлеза до Тунела и изящната подова мозайка? Очакваме отговори от Общината! А времето ще покаже дали ще научим къде е подлез Археологически.

П.С. Да напомня, че през 2017 година тръгна Петиция в подкрепа на удължаване на концесията на Тракарт, която изтичаше в края на 2018-та. През 2018-та местният парламент в Пловдив удължи концесията.

Припомнете си още:

Ретроспективна изложба под тепетата за рождения ден на Жорж Трак

Колегата Веселина Божилова с премиера на книгата „Смърт край рози“

Може да харесате още...