Жюстин Томс в КИК 8: След нас още по-малко ще се използва телевизията, в която нашето поколение вярваше

Тя е специалист и преподавател по онлайн медии и комуникации, но от 22 години няма телевизор вкъщи и не гледа телевизия като такава. Информиа се изцяло през туитър и дигиталните канали за това какво се случва. Пише книги. И е сред най-активните граждани. Ето защо на 1 август прекъсна „дигиталната си ваканция“, която сама нарече „летен детокс“, и се включи в протеста #НитоЕднаПовече. А след участието си във видеоподкаста за култура, изкуство и каузи КИК с Екатерина Костова обръсна косата си в знак на съпричастие с малтретираното момиче от Стара Загора.

Представям ви Жюстин Томс

За нея новините са важни и стига до тях понякога пак от телевизията, но чрез интернет и само за няколко минути.

Старата телевизия умря, няма телевизия. Ние все още по инерция я наричаме телевизия. И това не е от днес и вчера, а от много години. Аз не съм по-малко информирама и всъщност следващите поколения – аз очевдино съм бумър – още по-малко ще използват тази стара телевизия, в която нашето поколение вярваше“.

Жюстин обаче е разбрала силата на медиите във времето и вярва в тях, но в новите му формати, защото по думите ѝ те са „on demand“.

„Това, което правим в момента – това е видеоподкаст, то е ТВ формат, тук е едно модерно ТВ студио. Предполагам, че днес ни гледат само хората, които искат да видят това интервю наистина. И в този смисъл това е много по-ценен контакт, отколкото телевизията, където някой е пуснал нещо за фон, междувременно готви, цъка на компютъра и говори по телефона. И е съвсем различна комуникацията“.

Връщам я към ценностите, които и двете знаем, че имат корен в детството. За нея те са:

Вероятно всичко това, в което вярвам – свободата и демокрацията, които ги нямаше в моето детство, но бяха супер важни за мен, за моето семейство, за хората около мен, също досегът с природата. Моите родители ме научиха още от малка да обикалям по планините, да обичам и уважавам природата. Въобще уважението към хората, към различните”.

Заради арменския ѝ произход още като дете е трябвало да се научи да бъде приета в обществото, макар да признава, че тогава е имало „оносителна толерантност поне спрямо арменците“. „Сега се боря всички хора да бъдат приети днес като равни в обществото“, е едната ѝ кауза. Другата – природата и ековсекидневието.

Тъжно ми е, срам ме е, като водя децата си в природата, защото за мен тя е храм, пред който трябва да благовеем. Та ние сме затънали в пластмаса! Оставяме на нашите деца не това, което сме имали“.

А какво наследява тя от двете си баби и майка ѝ?

Мисля, че съм взела от двете ми баби и от майка ми тази женска енергия, тази сила да не се предавам; да зная, че винаги има решение; да не мразя другите, а да се опитвам да ги разбере и да ги приема. Мисля, че много обичам да работя и това също от двете ми баби съм го взела и като модел, и като стремеж да оправя света около себе си“.

Всъщност нейното име е Жюстин и означава „справедливост“. Арменският му еквивалент е Устине, както се казва едната ѝ баба и героинята в романа ѝ „Clair de Lune“.

От нея научих, че това ще е роман за прошката и че трябва да прощаваме. Прошката изгражда един мост, през който да се премине и да се продължи напред.

„Clair de lune“ от Жюстин Томс: разтърсващ роман за единствената посока и единственото време

В романа – единствената ѝ художествена книга досега – има сцени, в които Устине претърпява тежки травми, а първото нещо в трудовия лагер, в който попада, е да я острижат до голо.

Да острижеш някого е един от първите знаци да свалиш достойнството от човека. След това интервю аз ще си обръсна косата в знак на стпричастност с това 18 годишно момиче от Стара Загора. Наистина смятам, че обществото ни не трябва да толерира повече подобни неща. Дори само да беше я обръснал, това също е отвратително деяние, което трябва да бъде наказано“.

Жюстин обръсна косата си. Но още преди това е категорична, че ще продължи да настоява агресията да отстъпва място на толерантността.

Жюстин Томс обръсна косата си: Съпричастна съм към болката ви, момичетa

В годините станахме по-толерантни към децата – по-малко хора знам, че бият децата си. Искам следващото да е по-малко мъже да бият жените си и също по-малко да се бият гей хора по улиците“.

А това „искане“ е с вливане на гражданска енергия в протести. Защото по думите ѝ те са „вид действие и място, където аз мога да изразя своя гняв“.

За насилието и случая, породил протеста #НитоЕднаПовече, децата ѝ знаят, защото мисли, че „най-добрият разговор по тези теми винаги е бил в семейството“. И им дава личен пример с участие на площада:

„Най-добрият начин е да видят с очите си какво е да си активен гражданин, да знаят, че ако им се случи нещо лошо, има някой да застане зад тях и да ги подкрепи. Или пък те, когато са свидетели на нещо, което не е редно, трябва да реагират веднага“.

На въпрос как самата тя пази баланса да продължава да обича света, отговаря с усмивка: „Аз смятам, че животът е изключително голяма ценност и трябва да му се радваме постоянно“.

Още за философията на Жюстин Томс, в която всичко лошо, което идва при нас – хора, събития, обстоятелства – е само за да ни научи на нещо; за креативните ѝ дейности, градското земеделие и почистването на улицата като начин да се справиш с ядосването; за прошката като мост към бъдещето и за личната ѝ житейска кауза сред всички останали делнични опити да „оправи света около себе си“; за изкуствения интелект и сценариите за бъдещето – гледайте в августовския брой на КИК с Екатерина Костова в youtube канала ни, за който може да се абонирате, и тук.

Просто КИК-нете и приятно гледане от обновеното голямо студио на Dynaphos:

В статията и във видеото са използвани снимки от архива на Жюстин Томс, които тя предостави специално за излъчване и публикуване.

Благодаря на Dynaphos за домакинството и подкрепата за КИК. Графиката във видеоподкаста е на Юлиан Георгиев – благодаря!

Не пропускайте още:

Всички госрти в КИК с Екатерина Костова

Влизам в подкаст модата с КИК

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...