Светльо Чернев в КИК 7: Започваме да имаме достъпна архитектура, но недостъпна морална среда

Снимка: от КИК 7 с Екатерина Костова

Познаваме се от 2012-та. Аз все още бях с… червена коса, а той вече пет години ръководеше Националната организация “Малки български хора”.

Две години по-рано разказах първата си история, в която главен герой беше малък човек. Оттогава до днес тези истории се умножиха, а аз съм щастлива да съм вписана в сайта им сред техните приятели.

Малките хора у нас вече могат да се обучават за шофьори със специална кола

Днес го провокирам да говори за себе си, но той все ме води с разказа си към тяхната общност. Ето защо с юлското издание на видеоподкаста за култура, изкуство и каузи КИК излизам от студиото на Динафос, за да ви въведа в света на малките хора заедно с досегашния президент на организацията им Светослав Чернев.

2015: „Национална организация малки български хора” с нов мандат на представителност в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Разбрал, че „има нещо“ с ръста му още в детската градина, когато всички били малко по-високи от него и при тичане го изпреварвали.

„Но тогава такъв беше животът, че всички бяхме заедно и нещата не бяха толкова трудни. Не бяхме толкова разединени“.

Питам го защо. И как малките хора наистина успяват да са като голямо семейство:

„Много често говорим, че малките хора имат големи сърца. Не знам как го постигаме. Това е някаква наша магия и може би тя се е родила, откакто започнахме да организираме нашите национални срещи“.

На тях се опознават и разбират, че могат да си помагат. Защото бедите на малките хора са много, казва Светльо. И споделя една от своите лични големи болки:

„Започваме да имаме архитектурна среда, но като че ли започваме да имаме недостъпна морална среда. И може би ще стигнем до момента, в който всичко ще е ОК, но ние няма да сме ОК между нас самите. Което е страшно“.

Оказва се, че е бил изкушаван да влезе във властта:

„Тогава пътувахме в колата аз и няколко члена на организацията. И аз бях поставен в ситуацията между това да продължа да правя, това, което правя, и да продължа да се боря или да отида някъде, където мога да седна на едно столче и да не правя нищо. Видях пълните очи на моите хора и реших, че няма да се откажа“.

Кой още стои до него, за да не го направи?

„На първо място стои семейството. На второ място е нашата общност. Другото нещо, което ме държи, е моята мечта, която съм сбъднал – Центърът по въпросите на малките хора“.

Как изглежда този център и какво има в него, как да се включите в дарителската му акция в момента за набиране на дрехи за детето на една майка от малките хора; има ли още случаи на дискриминация срещу тях; кой ги противопоставя един на друг и защо; как се пораства в духовен и морален аспект, когато съзнаваш, че няма да пораснеш физически; кои са новите мечти на Светослав Чернев и на какво иска да научи детето си – гледайте КИК с Екатерина Костова тук и в youtube канала ни.

Просто КИК-нете и приятно гледане:

Ако искате да участвате в дарителската акция и в други благотворителните инициативи на общността, адресът на Центъра по въпросите на малките хора в България е:

София

ул. “Св. Св. Кирил и Методий” 78

Във видеото са използвани снимки от архива на F2F TV.

Благодаря на Dynaphos за домакинството и подкрепата за КИК. Графиката във видеоподкаста е на Юлиан Георгиев – благодаря!

Не пропускайте още:

Всички госрти в КИК с Екатерина Костова

Влизам в подкаст модата с КИК

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...