173 г. от рождението на Вазов: времето вплете книгите му в гените на народната ни памет

Изображение: Столична библиотека

Вазовите дни в Сопот ме заведоха при литературния клуб в чудното градче под Балкана преди 8 години. Сега отново въздухът там трепти на вълните на книгите, които наследихме от първия ни романист и които сякаш времето вплете в гените на народната ни памет.

В Столична библиотека до 24 юли

Първи издания на Иван Вазов, биографични книги за него, редки екземпляри с автографи и посвещения, част от личните библиотеки на д-р Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев – това са само част от ценните документи, които подрежда в експозиция Столичната библиотека, за да отбележи 173 години от рождението на единствения български литературен патриарх.

Изложбата носи името „Из бележника на поета“ и може да бъде разгледана до 24-ти този месец в мраморното фоайе на библиотеката. Акценти в експозицията са първото българско и английското издание на романа „Под игото“, което излиза само няколко месеца преди българското през 1894 г. И още – „Стихотворения за малки деца“ от 1883 г., написани за три дни по поръчка от издателя Д. В. Манчов за 200 франка. Трите му първи стихосбирки: „Пряпорец и гусла“, издадена под псевдонима му Пейчин в Румъния през 1876 г., „Тъгите на България“, излязла в Букурещ през 1877 г. и подписана с истинското име на автора, както и „Избавление“ – 1878 г.

Изображение: Столична библиотека

Писателят не е оставил цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии – от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси – „Из бележника на поета“ (1920). Освен тях, в изложбата можем да видим още фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски, както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.

В родния му Сопот на 9 юли

Събитията по случай рождението на Патриарха, които започнаха още в края на юни, ще достигнат своята кулминация в деня на неговото рождение 9 юли (по нов стил). Сутринта в черквата „Св. св. Петър и Павел” ще бъде отслужена тържествена литургия за рождението на Вазов. Денят ще продължи с детско утро, организирано от Центъра за работа с деца, с награждаване на децата- лауреати от 9-тия Национaлен конкурс „Вазовата България“. В 17:30 часа в къщата музей на твореца носителят на Националната литературна награда „Иван Вазов” за 2023 година Теодора Димова ще се срещне с читатели.

Снимка: F2F TV

Следобед читалището в Сопот, което също носи името на видния си съгражданин, ще представи театралната постановка „Българи от старо време“ по едноименната Вазова повест с участието на актьора Николай Урумов и негови колеги от Драматичен театър Ловеч. Тържественото честване е от 20:30 часа пред читалището.

В София на 9 юли

от 11:00 часа Националният литературен музей, Къща-музей „Иван Вазов“ и Съюзът на българските писатели ни канят да поднесем с тях цветя пред паметника на поета при храма „Света София”. Посещенията в къщата-музей ще бъдат със свободен вход, съобщават от Министерството на културата.

Ескизи от биографията на Вазов

Мнозина помнят Вазов само като писател и поет. Но той е бил и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г., а по-рано, по време на престоя си в Пловдив (1880-1886), е бил депутат в Областното събрание на Източна Румелия. След работата му като министър се оттегля от активния политически живот, но през 1911 г. отново е депутат в V велико народно събрание.

В биографията му има и академична титла от БАН, и почетна докторска на Софийския университет от 1920 г. Бил е още председател на Пловдивското научно книжовно дружество , създател и редактор на множество вестници и литературни списания.

През 1920 година с указ на Парламента, подписан от Цар Борис III-ти му е присъдено званието „Народен поет“. След него никой не получава тази титла.

Не пропускайте още:

2020: Честит ни Вазов

Глоба за издателството с превод на „Под игото“

2019: Под игото на профанизацията

2017: За моите срещи с Вазов, 167 години след неговото рождение

„Любовта е златен сън“ – с интимни писма и любовна лирика на Вазов

Влага, мухъл и течове заплашват книгите в НЧ „Иван Вазов-1871“ Сопот. А хората?

2016: Сърцето на Вазов – в стъкленица?! от 2 юли в къщата-музей на писателя в София

2015: В дните на Вазовите празници иконите в параклиса „Св. Георги“ край Сопот – изпепелени

Може да харесате още...