В пловдивския филиал на Техническия университет докторант учи електродвигателите да работят по-евтино

SONY DSC

Автор на текста и снимките: Михаил Ванчев

Иван Мараджиев, главен асистент и доктор в Техническия университет – филиал Пловдив, дава с научните си разработки повече ефективност на цяла една индустрия: тази на електрическите превозни средства – от тротинетките до електрическите автомобили и дори дроновете.

Докторант на ВУЗ в Пловдив с изобретение за чистотата на въздуха, което ще я мери от дрон

“С дисертацията си не можех да създам нов електродвитагел. Но исках да направя по-икономични всички тези електрически машини, с които все повече хора ще разполагат” – казва Мараджиев.

Тема на дисертационния му труд с научен ръководител доц. Емил Динков е „Изследване на видове модулации в преобразовател за управление на безчетков постоянно токов двигател, задвижващ превозно средство“. Електродвигателят е обектът, върху който се прилагат тези модулации.

За лабораторните си изпитания Иван Мараджиев създава своя мотор-генераторна група. Генераторът в нея създава усилие към двигателя и така се симулира движение по равен път, по наклон и с пълно натоварване. “Иначе казано: създавахме изкуствено ситуации, които могат да се случат и в действителност”, коментира младият учен.

2016: Бъдещите авиоинженери от пловдивския филиал на Техническия университет добиват космически умения

„Моят принос е свързан с ефективността. В зависимост от това кога и как се комутират намотките в електродвигателя, може да се постигне по-висок коефициент на полезно действие. Защото по-добре се използва енергията от захранващия източник. Иначе казано: електродвигателят сега вече може по-дълго да работи, ползвайки едно и също количество енергия – това беше целта на дисертацията. Ако го отнесем към електромобила, той ще измине по-голямо разстояние с едно зареждане.“ – обяснява гл. ас. д-р Мараджиев.

Способността да учим – световен балансьор във време на технологичeн бум

Ученият обаче не се задоволява с това. Втората част на изследванията му е свързана с работа в генераторен режим. Д-р Мараджиев споделя, че тази част му е била по-интересна. При генераторния режим електрическият двигател вместо да черпи енергия от батерията я зарежда. Да си представим електромобил, който се спуска по наклон. Масата на автомобила го кара да се движи по инерция и машината създава енергия, която трупа в запас за своите си нужди. В разработката си Иван Мараджиев използва прийоми от енергийните преобразователи с двустранно предаване на енергия. Идеята е при по-ниски обороти в намотките на двигателя да се индуцира енергия, която обикновено се губи.

Най-общо постигнахме връщане на енергия в батерията не само когато електрическото превозно средство се движи по наклон, но също така и при спиране или движение на свободна скорост. Моят научен принос е в това, че създадох една изцяло моя модулация, при която ефективността на системата е много добра.“ – заключава д-р Мараджиев. Неговата машина при определени условия дава резултати, по-високи от най-добрите в света. И във всички случаи са съизмерими със световните постижения.

2014: Роботи на Техническия университет – филиал Пловдив “превземат” Хемус 2014 по суша и по въздух

Научната разработка е интересна и на част от студентите, които той обучава. Те са най-често от магистърския курс и специално избират неговия предмет. Имало е и бакалаври, които се „запалват“ по темата. Част от изследванията, които прави гл.ас. д-р Мараджиев заедно с негов дипломант се прилагат в друг вид електрическа машина – стъпков двигател. Този тип двигатели не се ползва за задвижване на превозни средства, а за позициониране при роботи. “Получихме обнадеждаващи резултати, така че може би в близко време роботите ще станат и по-пестеливи откъм електроенергия”, заключи ученият.

Не пропускайте още:

„Нютон“ спечели 54-тото републиканско състезание по физика на Клуб „Квант“

Пловдив домакинства гейминг събитие за създаване на бордови и дигитални игри

2019: Български учени откриха 5 нови за Антарктида растителни вида

2017: Учени искат да направят Пловдив умен град /smart city/

2017: Ревю на еко-прически даде старт на 26-ия Италиански фестивал на модата

2016: За 30 години Техническият Университет под тепетата обучи над 8 500 инженери

2016: В пловдивския филиал на Техническия университет студенти ще се обучават върху робот, наподобяващ човешка ръка

2015: Студенти ще строят копие на първия български самолет

2014: Студенти от Техническия университет в Пловдив симулират… авиокатастрофи

Учен от УХТ – сред българските „Нобели“ за 2014 година

2013: Учени от два български университета разработват уред за „хващане“ на измами в храните

2013: Разработват софтуер за по-лесно четене на текстове от хора с аутизъм

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...