Виолончелистката Натали Нейкова среща България и Испания в 1-ия си видеоклип на сюита от Гаспар Касадо

Снимка: Васил Къркеланов

Може ли да попътешестваме до Испания и усетим романтичния ѝ дух без да напускаме родината си? Младата виолончелистка Натали Нейкова ни отговаря по блестящ начин с проекта си „Cello Duende“. В него тя преплита чувствената музика на испанския композитор Гаспар Касадо в Соло сюитата му за виолончело с вдъхновяващи природни картини от България. Прави го с видеоклип, сниман на различни места у нас в продължение на цяла година, за да обхване три сезона – есен, зима и пролет. Долината на розите, Южния парк в София, Горна Баня, „Побитите камъни“ край Варна и скалите край село Тюленово са част от природния декор, в който Натали изпълнява една от любимите си пиеси. Едновременно за да сподели със своята публика любовта си към испанската музика и за да благодари на композитора не само за нея, а и за приноса му съвременните цигулари и челисти да свирят на метални струни.

Снимка: Натали Нейкова

„До 1920 година хората са използвали струни от черва, което е пречело на инструменталистите да развият различни тембри, динамики и възможности от своите инструменти. Благодарение на своето непрекъснато търсене в усъвършенстване на инструмента, Касадо се среща и работи по този въпрос с Д-р Томастик. Томастик основава компанията за струни, която взема неговото име и в момента е най-голямата компания за струни в света, базирана във Виена. Те заедно работят и разработват новите струни. И всъщност, много малко хора, освен челистите, знаят за приноса на Гаспар Касадо, благодарение на който сега всички струнни инструменти имат тези технически възможности. Може би това е моята мотивация – да направя нещичко, макар и малко, но с което да напомня на съвременните хора и младата генерация за него и неговия принос към съвременната виолончелова школа“, разказва за F2F TV Натали.

В трите части на Соло сюитата, различни по характер и техническа сложност, тя показва истинско майсторство в техниките и вълнуваща интерпретация на музиката. Във видеоклипа, заснет от Студио Къркеланов под режисурата на Васил Къркеланов, виолончелистката е не само основен „герой“, а и съавтор на идеите за изображенията. Защото те представят нейния вътрешен свят, въплъщават концепцията ѝ за живота и изкуството.

Снимка: Васил Къркеланов

Така например в първата част на пиесата, озаглавена “Preludio – Fantasia”, Натали представя своята фантазия за живота – реалността срещу мислите. „Повечето от дните на младия артист са дълги, трудни, пълни с ангажименти и изпълнени с пътувания“, разказва тя. А видеото ще ни покаже това със замечтания ѝ поглед през прозореца на влака, с който се наслаждава на пейзажа заради мига, но и го запечатва за моментите, когато може да го извика като вдъхновение.

Във видеото виждаме безкрайно пътуване, преминаване към нови земи, влизане в различни места. Заедно с емоциите изразявам “търсенето” в живота – винаги търсим нещо – нови възможности, нови пътища, нови посоки. Често някои от нас вземат грешни решения, които ни отвеждат в тъмнината“, продължава Натали. А ние „пътуваме” през втората част на Соло сюитата – Sardana (Danza).

В третата ѝ част – “Intermezzo e Danza Finale”, фламенко мотивите и китарните техники в музката ни отпращат в Испания. Но във видеото брегът не е на Средиземно море, а на нашето Черноморие. Там, сред пясъка, скалите и далеч от града и хората, Натали и нейното виолончело се наслаждават на красивата природа в хармония и с красивата музика на Гаспар Касадо. Видеото е структурирано според мислите на “героинята” и това, което тя си представя, докато изпълнява тази част. Точно в нея ще видим Натали в местността „Побитите камъни“, където е заснет и българският филм „Осъдени души“. Ще се насладим и на прибоя на морето при скалите край Тюленово.

Снимка: Васил Къркеланов

Интересно и въздействащо е това решение за смесване на атмосферния шум с музиката. Така морето буквално „влиза“ в пиесата и подсилва внушението ѝ за непреходност на света, през който ние като че ли само „пътуваме“. Този подход срещаме още в началото на Соло сюитата, където градската атмосфера, изпълнена с типичните звуци на коли, линейки и бързащи хора, постепенно отстъпва на музиката. Паралелните звукове, представящи прехода от реалността към дълбокия вътрешен свят на „геринята“, са плод на професионалистите от Doli Media Studio, реализирали аудио записа на пиесата и успели да превъплътят идеята на Натали да покаже света на музиканта – това вечно „раздвояване“ между външната и вътрешната реалност с всички емоции, които то носи: разочарования, щастие, изненади, състояния на стрес и хармония, страхове, мечти и любов.

За да се докоснете до тях, може да гледате видеоклипoвете на Натали Нейкова от трите части на сюитата в нейния канал и в каналите на Студио Къркеланов и ArtLive в YouTube. Знам, че ще ви пренесе не само в нейния свят, а и в дълбините на вашите собствени мисли. Точно така, както може да го прави само истинското изкуство.

Проектът “Cello Duende” е подкрепен финансово през 2021 година от направление “Музика” в програма “Дебюти” на Национален Фонд Култура

В рамките му Натали Нейкова и пианистката Анастасия Кръстанова изнасят концерт и на живо в столицата. На него изпълняват още едно произведение – Хабанерата на Морис Равел. „Хабанера е танц, който се разпространява изключително бързо през ранните години на 19 век – първо в Испания, през Аржентина, та чак до Франция. Идеята е да покажем силното влияние на испанската музика и ритми в творчеството и на други европейски композитори от епохата“, споделя Натали. Към Хабанерата се снима още един видеоклип, а Doli Media Studio прави аудиозаписи на още две пиеси – отново на Гаспар Касадо – Реквиеброс – и на Енрике Гранадос – Интермецо от операта “Гуескас”.

Снимка: Васил Къркеланов

Силен дебют на Натали Нейкова! И аз, живяла в Испания, съм ѝ благодарна, че ме пренесе отново там, докато – върнала се първо със стиховете си, а после и реално „ОБРАТ-но в себе си“ и в България, се подготвям да ви заведа на едно ново „пътешествие“. Отново към Испания. Но този път във времето. С роман.

Снимките са предоставени от авторите им Васил Къркеланов и Натали Нейкова специално за тази статия във F2F TV.

Не пропускайте още:

Васил Къркеланов в първия видеоподкаст КИК: Много ми се иска да направя света по-добър

Джаз на Бунарджика в Пловдив

Баловете в София: от Великия Гетсби до абитуриентски камион

23 май: Пролетен приказен бал ни връща в златната ера на суинга

Незрящият музикант Нено Илиев и бандата му RomaNeno Project с ново „Завръщане“

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...