Приз за летище Аликанте-Елче като най-достъпното в Европа

Снимка: F2F TV


Летището на Аликанте „Мигел де Ернандес” получи приз за най-достъпното в Европа. Това стана в Музея National d’Art de Catalunya, Барселона, по време на гала вечеря на най-важното събитие за летищния и авиационния сектор на Стария континент – Годишната обща конференция и изложение ACI EUROPE/WORLD 2023 (WAGA 2023). Наградата бе присъдена от Съвета Airports International (ACI) на директора на летище Аликанте-Елче Лаура Наваро и на директора по операциите и летищната мрежа Рафаел Фернандес Виласанте.

27.06.2023, Barcelona EuroWAGA 2023 Gala dinner at MNAC. foto: Jordi Play

През 2018 година Лаура Наваро все още не беше директор на летище Аликанте-Елче, но тогава разказа пред камерата на F2F TV за грижата за пътуващите семейства, майките, които кърмят, и най-малките пасажери.

Безплатни колички за деца – напълно безплатно за пасажерите през летище Аликанте-Елче

Снимка: F2F TV, архив

Сега съдиите, сред които и от Европейския форум за хората с увреждания, оцениха усилията на Летище Аликанте-Елче за достъпна инфраструктура, като акцентираха на специалните ленти за пътници с намалена подвижност при различните пунктове за сигурност, изграждането на товарна площадка за инвалидни колички на електрически колела, разработването на мобилни приложения за улесняване навигацията на пътници с увредено зрение и разработването на специфични процедури за концентриране на вниманието на пътници с разстройство от аутистичния спектър (ASD).

В момента се изгражда сензорна стая, която ще предложи на този тип пасажери безопасна и адекватна среда. За нея е избрано местоположение в близост до изходите за качване в самолета в същия район, в който е и VIP салонът. Стаята ще е с площ около 100 м2 и освен специфично оборудване за минимизиране на стреса, ще осигурява постепенна адаптация към летищната среда.

Снимка: F2F TV, архив

В момента ACI обединява 712 членове, които оперират около 2000 летища в 171 държави. По време на Годишната им среща над 700 представители на европейски летища, регулатори и анализатори обсъждаха как да се справят с основните предизвикателства на авиоиндустрията след пандемията. В допълнение към церемонията по награждаването в различни категории те споделиха данни и прогнози, обсъждаха теми като регулиране, политики, регионална и международна свързаност, както и екологична, социална и икономическа устойчивост.

Не прошускайте още:

2023: Николай Калайджиев надмина два пъти 400-те „кръга“ във въздуха за световен рекорд с ултралек самолет

Николай Калайджиев преди 3-тия си рекорд с ултралек самолет: Искам да съм 3-тият космонавт на България

2017: Близо 80 хиляди пътници очаква Летище „Пловдив“ през тази година

2015: Летище Пловдив може да печели 100 млн. лв. за региона и да създаде нови 20 хиляди работни места

2013: Летище или магаре, майна?…

2012: Летище София – с ново име?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...