Ина Маринова в КИК 6: Групата “Купи подарък от майка на дете с увреждане” става все по-нужна

Ина Маринова Снимка: КИК 6

В месеца, който започва с празника на детето, ще ви срещна с една… майка. За нея трудностите, с които съдбата я удря челно, не я правят хленчеща и обвиняваща, защото тя ги трансформира във вдъхновение и кауза. Днес нейната фейсбук група „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ има над 232 хиляди члена.

Представям ви Ина Маринова. Жена – сама култура, изкуство и кауза.

Виктория

За момента, когато разбира, че дъщеря ѝ Виктория ще остане напълно незряща, наред с ДЦП-то и епилепсията:

„Първоначално започваш да плачеш, страшен рев. Аз не съм вярващ човек, но тогава влязах в „Ал. Невски“, седнах на една пейка и започнах да плача. Наревах се. Изглежда ми е било достатъчно, защото когато излязох оттам и казах: „Аз ще се боря“.

За грешките, които според нея майките като нея правят:

„Ако ние, майките, не се чувстваме като супер мен, а започнем от началото да приемаме човека с всичките му различия и да правим необходимото той да е обичан, да го научим на житейските, дребните неща, най-вероятно ще е по-добре“.

За етапа на социалните ѝ битки за права на родителите на деца с увреждания:

„Едни 5 години дадох от живота си за тези права. Тогава се преборихме за едни по-вискои пари за такива майки, но истината е, че аз се борех за другите, защото осъзнавах, че (моето дете един ден, тя много отдавна навърши 18) не е за мен това. Но беше важно, ако аз съм живала с 87 лева на месец едно време, те да нямат тези трудности. След това животът продължи“.

За раждането и прохождането на групата „Купи подарък…“:

Изработено от Ина Маринова

Аз съм една жена завинаги в майчинство. И седейки вкъщи, се чудех какво да правя. И ми хрумна от разплитането на едни пантофки… Ей така, спонтанно се роди, то просто стана. Два дни след това имаше 5000 потребители. За голяма част от майките като мен не е толкова важно да изкараме пари, а да комуникираме с хората. Да правя нещо, което да ме прави работеща жена, а не просто жена в майчинство“.

Ина Маринова с Виктория

За това как иска да се развие групата нататък:

„Искам да задържим групата такава, каквато е. Защото се появяват все повече такива хора. За жалост, модерният свят ражда хора с увреждания, най-малкото защото спасява – да речем неспасяеми преди – деца. И тази група е нужна вече не само за майките, а и за хора с увреждания”.

За подкрепата и приятелството тук публикувам само снимка. А историята с Нора Разлогова от Dynaphos, която ме запозна с Ина Маринова, а КИК пък стана причина след години онлайн приятелство да се запознаят на живо – ще разберете във видеото.

С Нора Разлогова от Dynaphos, с която са приятелки от години, а за първи се видяха на живо заради КИК

За плетенето и цветовете:

“Поради това, че животът ми е скучен, моят живот се превърна в цветове. За мен е много важно да използвам цветове. Обчам да правя шарени чанти, шарени плетива, цветовете мен ме правят щастлива”.

Изработено от Ина Маринова

Изработено от Ина Маринова

Изработено от Ина Маринова

Дали животът на Ина Маринова се разделя на преди и след раждането на дъщеря ѝ Виктория; как си е представяла живота си и защо днешната ѝ мечта звучи стряскащо за мнозина; отказва ли се от ролята на Супер мен; какво е да имаш приятели и да усещаш подкрепата им без да ги познаваш лично; как и защо превръща в изкуство преодоляването на съмненията, трудностите, битките в отглеждането на детето си – гледайте в шестия епизод на видоподкаста за култура, изкуство и кауза КИК с Екатерина Костова тук или в youtube канала ни, за който може да се абонирате.

Просто КИК-нете и приятно гледане.

Във видеото са използвани снимки от личния архив на Ина Маринова, предоставени за излъчване в КИК.

Благодаря на Dynaphos за домакинството и подкрепата за КИК. Графиката във видеоподкаста е на Юлиан Георгиев, който е зад камерата и винаги до мен – благодаря!

Не пропускайте още:

Всички госрти в КИК с Екатерина Костова

Всички публикации за деца с увреждания

Може да харесате още...