Пламен Асенов с премиера на 4-тия том от „Великите европейци“

Премиера на четвърти том от десеттомната поредица „Великите европейци“ на журналиста Пламен Асенов събира тази вечер от 18:30 часа в Първо студио на Радио Пловдив почитателите на радио поредицата, която седем години след ефирния си старт започна да се появява и като книга.

“Поредицата по радио Пловдив върви от 2012. Сега, през май, свърши. В нея са представени 430 души в общо 540 части. Поради големия интерес обаче, радиото я завърта втори път отначало, като има и новост – вече не само може да се слуша, но и да се гледа – текстовете излизат и с видеопокритие”, разказва за F2F TV авторът.

Великите европейци – колегата Пламен Асенов пренесе радио предаването си… в книга

Само в една от годините от 2019-та досега не е излизала книга от поредицата и причината за това е COVID-19. В четвъртия том са събрани още малко парчета от пъзела на родната, но непозната, странна и красива, отчайваща и вдъхновяваща, умна и безумна Европа. Сред тях са историите за това как се заражда и развива театърът в Древна Гърция; защо крал Ричард Лъвското сърце би продал и самия Лондон, ако има кой да го купи; селянка или принцеса е Жана д`Арк; защо Тихо Брахе е глупав умник, а Джордж Бърнард Шоу – умен глупак.

„Сега представяме четвърти том, общо са десет – средно по около 43 души във всеки. Всичките 10 тома са вече композирани като съдържание, в момента ги редактирам, но, поне засега, ще продължим с издаването в същия ритъм – по един том на година. Тоест, оттук нататък още 6 години“, разкрива плановете си по „Великите европейци“ Пламен Асенов часове преди първата среща на читателите с нея.

Междувременно той е започнал да публикува във вестник “Стършел” нова поредица. Тя е с името “Афоризми и анекдоти за велики европейци” и е напълно възможно и материалът от нея да излезе в книга. „Имам и план, който ще започна да работя вероятно през есента, за нещо като научно изследване с работно заглавие “Социология на европейския гений”. Но това ще ми отнеме поне 4 – 5 години работа, затова да не отиваме толкова далече”, споделя още Пламен.

Успех на „Великите европейци“ и на автора!

Премиерата е част от програмата на фестивала “Пловдив чете”, който започна официално в неделя вечер на древната сцена на Античния театър в Пловдив с връчване на големите наради “Орфеев венец” на поета Валентин Дишев и на “Златна четка” за художествено оформление на книга на художника Дамян Дамянов.

Снимка: Община Пловдив

Не пропускайте още:

Всички публикации в категория КНИГИ

Кремена Методиева в КИК 5: Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...