Николай Калайджиев надмина два пъти 400-те “кръга” във въздуха за световен рекорд с ултралек самолет

Николай Калайджиев и аз в една от тренировките му за този полет

Вдъхновението, привилегията и удоволствието на фрийлансърската работа – втори ден да съм на вълната на световния рекорд на един 36 годишен асеновградчанин, влюбен в Космоса. Цяла неделя прекарах на летище Лесново с екипа на DYNAPHOS – Photo & Video, който документира с видео за Гинес полета на Николай Калайджиев с ултралек самолет. В него той трябваше да “изпише” 400 кръга във въздуха. Направи символните 888 виража и записаните от наблюдателите 890 за 4 часа, 31 минути и 6 секунди.

Log book на наблюдателите Таня Обретенова – европейски шампион по безмоторно летене, и проф. Димо Зафиров – международен съдия по безмоторно летене

Зад тeзи цифри стоят усилените физически упражнения на пилота, два пъти седмично летателните му тренировки, един заем, за да си купи подходящия ултралек самолет и… мечта.

Николай Калайджиев преди 3-тия си рекорд с ултралек самолет: Искам да съм 3-тият космонавт на България

Нико при кацането му на летище Лесново, 18 юни 2023

Освен постовете около стрийминга на Dynaphos във фейсбук страницата им, снимах и записах интервю веднага след приземяването на Нико. Може да го гледате в 5 минутното видео, линкнато в днешната статия за блога на компанията. В нея разказвам за предизвикателствата да снимаш такова събитие.

Защото видеото не е нито каприз, нито забавление – то е работа, отговорност, професионализъм и екипност

Началото е далече преди събитието – освен цялата почивна неделя, включваш и две посещения на терен предварително – да се запознаеш с това, което ще снимаш, и с мястото, където ще го правиш; да избереш позиция, да прецезираш техниката; да я събреш – до деня на рекорда: да разпънеш тази техника, да я навържеш, да я тестваш…да зачакаш. И след това.

Юлиан Георгиев, Dynaphos

За някои краят след ден като вчерашния дойде с безаварийното кацане на Нико. За други – след като гръмнаха тапата от шампанското в чест на рекорда му. За хората от видео екипа продължи с разкачането на техниката, прибирането и извозването ѝ. С преглеждане на материала. С монтиране на сборното видео, за което по-горе споменах. За мен – и със споделянето му в мрежата, за да разберат повече хора за това, което се случи в неделята на 18 юни.

С тази новина – за успешен полет за световен рекорд с ултралек самолет на български пилот – можеше да започнат новините в националните медии. Можеше. В една друга реалност. Добре, че сайтовете на Нова и Бтв „пуснаха“ новината, споделяйки кадри от стрийминга на Dynaphos. Така се прави, с уважение към труда на другите.

Христо Kабадаев, Dynaphos

В случая с видеозаснемането – осъществено като подкрепа, в името на крилете и смисъла. И защото другаде няма да прочетете или чуете (за да не им направят реклама!), нека ви кажа аз – собственикът на Dynaphos Христо Кабадаев не само подкрепи с техника и време един млад пилот в мечтата му за този рекорд, но и застана зад камера в почивния ден.

Фото и видео Iron Man-ът Христо Кабадаев в КИК: Думата „взема“ е същата като „дава“

А Юлиан Георгиев – едното Ф от общото ни Ф2Ф Студио в недотам далечното ни журналистическо минало, а днес – мениджър в Dynaphos – отново доказа, че може да е човек-телевизия. С труда, професионализма и отношението си – от онези моменти преди събитието, за които ви разказах, до деня му – с цялата подготовка за снимки и неотменните над 6 часа бдене пред камерата, мониторите и пулта, до монтажа вечерта, когато вече всички почиваха… Ще има и още следващите дни…

2014: Наградата Пловдив за операторско майсторство – при нас 🙂

А мен – колко още ще ме държи тази вълна на удовлетворение от свършеното? Със сигурност – докато Гинес е произнесат за рекорда на Нико. После ще утихне. Но никога няма да е ясно дали няма отново да се появи – като сюжет в някой от разказите ми или само като миниатюрен щрих. С нещо недоразказано, но важно. За това що за хора има в тази наша страна на страхотни таланти.

Опит за летене с балон по време на Inter Drone Expo, в рамките на което се осъществи полетът на Нико

Какво каза Нико за F2F TV преди полета за третия си световен рекорд, може да си припомните във видеото:

Снимките в тази статия са мои 🙂

Не пропускайте още:

Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

Ген. Константин Попов в КИК 4: Добрият генерал – целта му не е войната, а мирa

Двама авиатори спасиха дете и майка му от удавяне в шахта в Долна Митрополия

Изложбата на ВВС за 110 г. бойна авиация на България през 2023-та тръгва на турне от Пловдив

2023: Благовещение в Долна Митрополия: Открит летателен ден в авиобазата

12-та Авиобаза Долна Митрополия с кауза в подкрепа на децата с лицеви аномалии

Може да харесате още...