Николай Калайджиев преди 3-тия си рекорд с ултралек самолет: Искам да съм 3-тият космонавт на България

Снимка: F2F TV

Той е на 36 години. Военен пилот по професия. И запален да лети в свободното си време на ултралек самолет. Досега има два рекорда с такива машини. След броени дни, на 18 юни, е планиран полетът му за нов рекорд на Гинес – за най-много последователни 360 градусови завои без прекъсвания с един полет. Ще е на летище Лесново в рамките на Inter Dron Expo 2023. Казано популярно, това означава непрекъснати „кръгчета“ на около 400 метра над земята.

„От Гинес искат да направя 400 превъртания. Аз ще се опитам да направя доста повече, 6 часа постоянно. Ако изправя самолета и не завивам в продължение на 5 секунди, рекордът се прекратява. Така че вариант „лошо ми е, искам да спра да почина“, няма“, споделя по време на подготовката си Николай Калайджиев, на чийто летателен костюм е написано кратичко: Никo!

Да теглиш кредит, за да поставиш рекорд

Снимка: F2F TV

За да успее с рекорда, се е наложило да изтегли кредит, за да си купи подходящ самолет. Той е италианско производство, с икономичен двигател, което е от изключителна важност за толкова продължителен полет. Размахът на крилете му е 10, 15 м, а максималната скорост – 160 км в час. Средната скорост, с която Нико планува да кръжи над пистата в Лесново, е 90 км в час.

„Полети, изпълнения, рекорди – няма проблем. Финансовата част ми е най-тежка. Ако бяхме в чужбина, нещата щяха да се случват много по-лесно“, признава пилотът. Но не крие защо си причинява всичко това: „Обичам да летя. И да прославям България“.

След първия му рекорд през 2021 година надписът „Николай Калайджиев, световен рекорд България“ стои в редицата, където е записан и Юрий Гагарин като първия човек, летял в Космоса. В тази редица се отбелязват всички световни рекорди със самолети, вертолети и космически апарати, а с моторен самолет единственият български рекорд е на Николай.

Мечтата на Нико и рецептата му за успех

Снимка: F2F TV

„Рекордите са начин да ме забележат. Мечтата ми е да стана третия български космонавт“, разкрива преди третия си рекорд асеновградчанинът. Сигурен в успеха си, дава за читателите на F2F TV своята рецепта за него.

„Начинът, по който аз достигам тези неща, е да си поставям много високи цели и да ги постигам. Не само да ги поставям, а и да ги постигам. Това е много важно, защото човек, когато постигне нещо, тогава вижда, че пътят, по който върви нагоре, градацията, е положителен и нещата се получават“.

Неговият полет за трети рекорд ще се документира от Dynaphos, в чийто блог след това ще намерите разказ, снимки и видео. А ако искате да научите още за Нико и за това няма ли да му се завърти свят цели 6 часа при „въздушните кръгчета“, кой спорт го е възпитал в хъс към успеха, на какво лети и какви мисии изпълнява във военната ни авиация, какъв нальот досега има на всички типове самолети – и граждански, и военни, как се подготвя за рекордите и що е то „добър пилот“ – гледайте във видеото тук и в youtube канала ни.

Успех на Николай Калайджиев на 18 юни! Не се стърпях да помоля за снимка с него 🙂

И вие може да видите на живо Николай Калайджиев, ако на 18 юни дойдете на летище Лесново – на по-малко от 30 км от София. След полета му за трети рекорд ще бъде изтеглена томбола и един от гостите на изожението Inter Dron Expo 2023 ще може да лети с Нико.

Не пропускайте още:

Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

Ген. Константин Попов в КИК 4: Добрият генерал – целта му не е войната, а мирa

Двама авиатори спасиха дете и майка му от удавяне в шахта в Долна Митрополия

Изложбата на ВВС за 110 г. бойна авиация на България през 2023-та тръгва на турне от Пловдив

2023: Благовещение в Долна Митрополия: Открит летателен ден в авиобазата

12-та Авиобаза Долна Митрополия с кауза в подкрепа на децата с лицеви аномалии

Може да харесате още...