Лиляна Георгиева отива на Европейско отборно първенство по лека атлетика

Лиляна Георгиeва Снимка: F2F TV

Лиляна Георгиева е в отбора, който ще представи България в Европейското отборно първенство по лека атлетика Силезия 2023 след броени дни. Тимът бе представен от Българската федерация лека атлетика, съобщи atletika.bg.

Лили е сред селекцията от юноши и девойки – национални рекордьори и носители на медали от европейски шампионати при подрастващите. Тя е посочена с успехите си тази година на 800 м бягане и 3000 м стипълчейз – това е бягане с 28 обикновени и 7 водни препятствия.

Лиляна Георгиева спечели първите си 2 титли „Национална шампионка“ за 2023-та

Снимка: F2F TV

Mладите ни надежди в отбора са още Валентин Андреев (чук), Иво Балабанов (3000 м стипълчейз и 5000 м), Никол Андонова (100 м с препятствия), Екатерина Димова (чук) и Ирен Саръбоюкова (скок височина).

Най-младият участник в селекцията ни е 15-годишната Радина Величкова (100 м), а най-опитният – 43-годишният Галин Костадинов (гюле), участвал на олимпийските игри в Атина 2004.

Българският отбор разчита на световната шампионка за девойки на скок дължина за 2022-а Пламена Миткова – Атлет на България за миналата година; на участника в две олимпийски състезания Тихомир Иванов (скок височина) – Атлет на България за 2017-а; на световната шампионка за девойки на троен скок от 2018-а Александра Начева; на европейския шампион на троен скок за юноши под 18 години от 2022-а Лъчезар Вълчев; на световния вицешампион за юноши на скок височина от 2022-а Божидар Саръбоюков – той ще се състезава в скок дължина; на националния рекордьор на копие Марк Славов и на националната рекордьорка на 10 000 м, полумаратон и маратон Милица Мирчева, която ще бяга на 5000 метра.

Селекцията на България е във втора лига и ще мери сили със състезателите на Румъния, Естония, Унгария, Дания, Словения, Литва, Словакия, Латвия, Хърватия, Исландия, Сърбия, Кипър, Молдова, Украйна и Люксембург.

Състезанията в трите лиги на Европейския отборен шапионат ще бъдат от 20 до 25 юни. Българските атлети ще се състезават в следобедните часове на 20-21 и 22 юни.

Успех на отбора на България! Лили, вярваме в теб и в силата да се бориш за мечтата си!

15 пъти рекордьорката Лиляна Георгиева: Мечтая да вдигна българския флаг през 2023. Но всичко опира до пари

Не пропускайте още:

Лили: Благодаря на всички, чувствам се щастлива и обичана

Пловдивските писатели отвориха сърца за Лили на Коледното си четене

Арт маратон търси поне 42-ма творци и приятели на изкуството да подкрепят Лили за 2023-та

Търсят се маратонки за 14 годишната рекордьорка на 3 км бягане у нас Лиляна Георгиева

Може да харесате още...