„Червеното пони“ подрежда 33 непоказвани досега рисунки и акварели на Георги Божилов-Слона

33 непоказвани досега рисунки и акварели на Георги Божилов-Слона ще представи в деня на неговото рождение 13 юни Галерия „Червеното пони“ в Стария Пловдив. Кацнала на върха на Небет тепе, тя не е избрана случайно за експозицията. Точно там, в дома на Начо Културата, на 17 декември 1967 година е първата самостоятелна изложба на Слона.

Стопанката на „Червеното пони“ Рени Николова е запазила и до днес малката книжка от тази експозиция с 33 негови акварела – като спомен не само за първите стъпки на големия художник, но и като свидетелство за онова приятелство с талантите на четката под тепетата, заради което Начо получи титлата „вечният кмет на Стария Пловдив“.
Корицата на книжката за първата самостоятелна изложба на Георги Божилов-Слона

„Рисунките и акварелите са собственост на Мия Божилова, дъщерята на Георги Божилов. Намерени са в шкаф в жилището на майка ѝ след нейната кончина“, разказва Рени. Освен че ще ни върнат назад във времето, ще можем и да отнесем със себе си част от света на Слона, тъй като творбите ще се продават.

Сред цветните акварели и пастел има и няколко работи с туш. Някои са ескизи към картини, други са градски пейзажи, има и по-абстрактни по думите на Рени. Те не са били предназначени за изложба, това обяснява и липсата на подпис на част от тях, както и петната – вероятно от кафе.

Събрани и рамкирани, те ще бъдат подредени и ще останат до 13 юли на първия етаж в дома на Начо, който отдавна Рени превърна в ескпозиционно пространство на „Червеното пони“. Това е галерията, в която още витае духът на онази пловдивска бохема, която носеше свободата на върха на четката си и я завещаваше на Пловдив с всеки щрих върху всичко, на което може да се рисува. Най-вече върху сърцето на града.

На 13 юни 2023 година, когато се открива изложбата, се навършват 88 години от рождението на Георги Божилов-Слона – аристократът на мълчанието, чиито нюанси успяваха да уловят само най-близките му приятели, сред тях – Начо Културата, маестро Димитър Киров, поетът Константин Павлов…

Снимките на рисунките и акварелите са предоставени за публикуване в статията от Рени Николова.

Не пропускайте още:

2019: Мия и Графа – 50:50 в U P.A.R.K

2018: С изложба на Георги Божилов – Слона,  Старинен Пловдив отбелязва 49 години от създаването си

2013: За старата бохема, облаците и хората, пясъка, джаза и първите 50 – Кольо Карамфилов пред Катя Костова, face to face

Може да харесате още...