“Корабът на сирените“ на Ал. Секулов: Вземаш от романа толкова, с колкото багаж плаваш в гемията на живота

Контрареволюционна снимка на романа на Секулов с отметките ми

Многопластов интертекстуален роман, чиято основна сюжетна линия не е в разказваната история, а в иронията, самоиронията и дори пародията към творческия акт. Така усетих новата книга на Александър Секулов „Корабът на сирените – контрареволюционен роман с френски сладкиш“ (ИК “Хермес”). Истински се забавлявах почти през цялото време, докато четях 270-те страници на книгата, смях се на глас, връщах се да препрочитам някои моменти, на четвърти слагах отметки с накъсани листове с пълното съзнание, че като се върна да потърся пасажа, който ме е впечатлил, ще трябва да прочета цялата страница.

Макар че е сред най-четивните книги на Александър Секулов, това е и най-сложната за осмисляне, най-философската му книга. От нея ще вземеш толкова, колкото можеш да носиш с ума си. Точно както и на рибарската гемия „Зора и сянка„ и на гемията на живота всеки се качва не с багажа в ръцете си.

2018: Александър Секулов с нова книга, „Хроники и химни“ вече е по книжарниците

Безспорно сюжетът грабва вниманието от началото. И още от началото му – и с плаването в кръг на руския екипаж на ветрохоната лодка „Могъщият Джордж“, и с актьорската трупа, наела гемията „Зора и сянка” да снима порнофилм, и с двете актриси, бременни от един и същи мъж, и със събирането на двата екипажа заедно по волята на съдбата и още повече – на автора – откриваме намигването, с което той ще ни носи по вълните на действието. Но и метафората за двата свята, в които ние, от поколението и на Александър Секулов, растяхме и съзрявахме. Неговото начално намигване обаче скоро ще се превърне в усмивка, после – в смях. И преди да преполови сюжета – в пародия. Пародия на смесения глобалистки свят, в който всичко е някакъв… римейк на нещо старо. В случая със сюжета – на филма „Броненосецът Потьомкин“.

Гемията на сюжета се движи по гребена на пародията. Но тя рязко спира, щом героите нагазят с разсъждения в морето на изкуството. Оказва се, че плуват в него странно и страстно – някои макар и само с по една прочетена книга, други – с дълбоки аналитични прозрения за цели процеси. И в един момент не съм сигурна кое започва да ми става по-интересно – какво ще се случи на „Зора и сянка“ или какво и как ще обсъждат пътуващите с гемията – филм, книга, писател или исторически момент…

2015: „Скитникът и синовете” на Александър Секулов – с премиера в Пловдив

Трикът на автора е да бъде демиург не само на повествованието, а и на самия себе си. Той се обглежда и самоанализира чрез действието и взаимоотношенията с героите, обглежда и анализира и контекста, в който ги е поставил. Ето защо романът звучи на места като театрална пиеса, на други – като критически трактат за кино или литературно произведение, на трети – като есета. Всичко това – обединено от темите за секса, революцията и контрареволюцията, погледнати исторически, етически, естетически и метафорично – първо в двата отделни един от друг свята, за които споменах по-рано, а след това – смесени заедно.

Но да се върнем на сюжета – революцията на бременните не се осъществява, както не се случва римейкът на „Броненосецът Потьомкин“, призван да замени порното. Гемията “Зора и сянка“ – впрочем блестяща метафора, предадена чрез кодовите думи на идеологически различните светове – стига брега и всеки от пасажерите продължава личния си, самостоятелен и самостоен, живот. Броненосната гемия на глобалното общо съжителство никога повече няма да е съсъд за философски размисли за идеологиите, революциите и еволюцията; за литературата, бащинството и майчинството…, защото подобно на кой да е акт, състоял се само теоретично, е с преждевременно изпразнено съдържание.

2016: Новата книга на Александър Секулов „Море на живите“ очаква читателите си

И ако някога сте мислели над въпроса защо интелектуалци не могат да направят революция или порнофилм, отворете романа „Корабът на сирените“. Каква по-голяма контрареволюция от прочитането му е връщането към него да го доосмислиш! Великолепен Александър Секулов! Докрай верен на пародията, както вече посочих – и към самия себе си като творец – след като не ни е въвлякъл в революция, секс и контрареволюция, а само ни е хвърлил въдици за размисъл и за едното, и за другото, и за третото, ни оставя нещо реално, което да извадим сами от книгата и да го пренесем в живота си – една истинска рецепта за френски сладкиш.

F2F Поезия: И дишаш – Александър Секулов

Консуматорството, родено от глобалистките постреволюционни, постконтрареволюционни, постпорно и постсекс поколения, ще триумфира! А аз ще се наслаждавам на поне 30 отметки, към които ще се връщам, за да осмислям голата истина за римейка на времето. Историческо, идеологическо, етическо, естетическо и лично.

Не пропускайте още:

Всички публикации в категория КНИГИ

Всички публикации в категория ПОЕЗИЯ

2023: Премиер за първи път открива книжен форум. Над 140 издателства са на Пролетния панаир пред НДК

2022: България отива за първи път на Театрална Олимпиада с „Коприна“ на пловдивската Драма

„Одисей“ вдигна на крака публиката във Велес

2016: Александър Секулов на сутринта след Аскеер-а: Радвам се на младата публика

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...