Социалният антрополог, журналист и поет Достена Лаверн избра Пловдив за първата си изложба у нас

Картина на Достена Лаверн

Medi-Terra е нарекла първата си самостоятелна изложба в България политическият, социален и културен антрополог Достена Лаверн. За представянето ѝ тя избра родния си Пловдив и галерия „Димитър Георгиев“ в Стария град.

Даниела Настева с дебютен клавирен албум „Свързване“

“Пловдив е моята Итака. За мен той е повече от културна столица, той е моят град, приютил в себе си целия свят като неразгадана тайна на вековете, а пловдивчани са именно тази публика, за която всеки творец може да мечтае”, посочва Достена Лаверн.

На 6 юни от 18:30 часа тя ще посрещне любителите на творчеството ѝ, показвано досега в редица самостоятелни и колективни изложби във Франция, където живее от трийсет години. Нейни творби са откупени от Фонда на френските медиатеки и присъстват в престижни частни колекции. Последната ѝ самостоятелна изложба бе в Съвета на Европа през юни 2022 г.

“Творческите търсения на Достена не свършват с нейните антропологични изследвания на обществените процеси в Европа и статиите ѝ за изкуство. Самата тя е творец, който изразява себе си чрез поезията и изобразителното изкуство”, разказват в аванс от галерията.

И още – посветени на маслиновото дърво, морето и ритмите на природата, творбите от изложбата Medi-Terra въплъщават духа на Средиземноморието и излъчват неговата неповторима светлина. Космическата маслина, танцуващите фигури в пяната на вълните, мекотата и силата на Природата-Жена, облаците, които напояват земята с небесното си мляко, сенките на птиците-вълни по пясъка, създават незабравимо образно пространство и пренасят зрителя в свят, където небесното и земното взаимно се отразяват.

Достена се изявява и в литературата – има пет стихосбирки и творби, публикувани в списания и антологии в цял свят. Нейните издатели казват, че стиховете ѝ са проникнати от образността на художника, а платната ѝ са израз на нейното поетично и ярко сензитивно възприятие на света.

Арт брут изложба на бълграски творци в Париж

Тя завършва магистърски степени по антропология и по международни отношения и европейска интеграция в Страсбург, а в Париж защитава докторат по политическа антропология. Има антропологични книги и преподава политическа антропология и антропология на съвременното изкуство в Страсбургския университет. Работила е като културен журналист във френски медии, била е програмен директор на международни програми за литература, култура и изкуство в Гърция (Родос), Египет (Александрия), Словакия (Банска Щявница) и Франция (Страсбург).

Картината на Достена Лаверн към заглавието на тази статия е от сайта на Галерия “Димитър Георгиев” в илюстрация на информацията за изложбата

Не пропускайте още:

Представят книгата „Крадец на самота“ на Раймондо Варсано с драматизация и изложба

22 трамвая “Желание“ в изложбата на Лариса Ангелова – Арт Ларра в галерия „Гая“

LITTLE BIRD с изкуство в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

В арт пространството на Тотал Спорт подреждат фотоизложба, която можем да чуем

„Мигове от двора 22“ в Асеновград: Фотоизложба в подкрепа на пострадалите от труса в Турция и Сирия

След Париж: 8 самоуки художници с изложба и у нас

Може да харесате още...