“Иконичността на думите” на доц. д-р Мариана Тодорова: панорама на българската литература

автор: Ваня Недева

“В литературния портрет за Георги Господинов предрекох успеха на „Времеубежище“. Това твърди литературният критик доц. д-р Мариана Тодорова в своите нови книги „Иконичността на думите“. Изданието е двутомно: том 1 „Профили на съвременни български поети“ и том 2 „Майстори на съвременната българска проза“. В тях Тодорова с академичен подход и есеистичен език създава съвременна панорама на българската литература с представителни имена в нея.

Премиер за първи път открива книжен форум. Над 140 издателства са на Пролетния панаир пред НДК

Ваня НЕДЕВА, журналистка и авторка на две поетични книги, зададе няколко въпроса на Мариана Тодорова:

Ваня Недева преди 17-тия фотоконкурс „Най-сладка целувка“: Днес целувката ни е още по-нужна

В.Н: От какво се ръководехте, когато подбирахте авторите си и техните книги ?

“Мисля, че естетическият вкус трябва да е водещ принцип, но такъв, който има литературноисторическа основа. За обновяване стиха на българската поезия безспорен е приносът на Иван Радоев, Николай Кънчев, Биньо Иванов, Иван Методиев, Борис Христов. Не по-малко интересни са и по-младите от тях постмодернисти – Георги Господинов, Пламен Дойнов, Амелия Личева, Йордан Евтимов, Пламен Антов, Петър Чухов. В книгата за прозаиците акцентът на критичката е върху постиженията за Георги Господинов, Елена Алексиева, Галин Никифоров”.

В.Н: В литературния портрет за Георги Господинов, предрекохте успеха на „Времеубежище“. Кое Ви направи силно впечатление като послания в романа?

“Чрез „Времеубежище“ читателите ще се озоват в събития от световен мащаб, където почти чуваме с разтърсваща сила вика в стиха на Уистън Хю Одън: „Трябва да се обичаме или да мрем“, (с. 33 от романа на Господинов). Посочена е датата на поемата на Одън „1 септември 1939“, тоест започването на Втората световна война. Макар и родени доста по-късно след войните, писатели като Господинов изследват със страст историческите релации, превърнали насилието в основно битие на неразумното военизирано човечество, и то не само през миналото столетие. Във Времеубежище (2020) авторът припомни суровата истина за последиците от войните като предчувствие само месеци преди руската инвазия в Украйна… „Ако не се обичаме ще умрем“ – това дълбоко прозрение го има и в предходните книги на Господинов, затова стихът на Одън вълнува толкова дълго и силно съзнанието му и се появява на няколко възлови места в романа му. „Времеубежище“ е книга за позицията на човека, която трябва да бъде направена с достойнство, в превод на Анджела Родел, романът на Господинов получи международната награда „Букър“, което е победа за българската култура. Защото още в дебютната си книга на Господинов „Лапидариум“ (1992) написа:
Думите умират с пре-хапани
е
з
и
ц
и”

Кремена Методиева в КИК 5: Всички пишем, а колко хубаво би било всички да четем

В.Н: Прави впечатление, че Вие градите профили на поети и прозаици, без да робувате на строго жанрово деление, защото мнозина пишат и поезия, и проза.

“Съвременният писател не иска да се затваря в жанрови граници, или както артистично се изразява един съвременник, той не се стреми да е „ариец“. Всички автори в два тома (с изключение на Галин Никифоров, Здравка Евтимова) работят в различни жанрове: поезия, проза, драматургия, изкуствознание. Малко известно е, че Деян Енев например е майстор на късия разказ, но и великолепен поет. Същото може да се каже и за Елена Алексиева, и за Петър Чухов”.

В.Н: Останаха ли имена, с които бихте желали да попълните томовете?

” Няколко профила на значими български автори останаха „незавършени“ – обичам и високо ценя творчеството на Иван Цанев, Марин Бодаков, Владимир Попов, Калин Донков, Александър Секулов. Въпрос на време.”

Марко Видал за новата La Tortuga Búlgara: Малките литератури заслужават внимание, искам да отворя кръга

Мариана Тодорова е автор на повече от десет книги с литературна критика; Съставителства на сборници с научна литература, редактор е на над 15 книги с художествена и научна литература, има участия в енциклопедии с над 40 авторски статии и е Първи лауреат на българската секция на ПЕН 2020 г. и Заслужил за Полската култура за 2002 г.
Предложена е за номинация за наградата на Христо Г. Данов за хуманитаристика за 2023-та година.

Не пропускайте още:

22 трамвая “Желание“ в изложбата на Лариса Ангелова – Арт Ларра в галерия „Гая“

Ваня Недева преди 17-тия фотоконкурс „Най-сладка целувка“: Днес целувката ни е още по-нужна

От “Милост за сянката” струи светлина

Всички публикации в категория КНИГИ

Всички публикации в категория ПОЕЗИЯ

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...