Певческо Дружество „Ангел Букорещлиев” с бурни аплодисменти 150 метра под земята в Краков

Автор: Соня Митова

Международният фестивал ”We are singing Crakow” ни отведе в град Краков, Полша, където с Певческо Дружество „Ангел Букорещлиев” представихме Пловдив и България. Дадохме най-доброто от себе си под ръководството на нашия млад и амбициозен диригент Илиян Тиганев. Една седмица е отминала, но все още ми се струва нереално това пътешествие до Полша и всичко, което преживяхме там.

То бе от една страна дълго и изморително, но от друга – обогатяващо и зареждащо. Пътуването ни с автобус беше общо около 24 часа, но определено си заслужаваше. В град Краков има забележителни в архителктурно отношение ренесансови и готически сгради, сред които най-известен е кралският замък Вавел, обгърнат от легенди, свързани с основаването на града.

.

Първото ни представяне в рамките на фестивала бе именно в едно от тези сдания, а именно в Музикалната академия на Краков, в чиято камерна зала се усещаше общото приповдигнато настроение на публиката, както и на останалите пет хорови формации, които бяха включени като участници.

От всичко видяно обаче най-много ме впечатли солната мина „Величка”, в която имахме изпълнение на втория ден от фестивала. И това е така най-вече защото се спускахме все по-надълбоко в нейните подземия в продължение на няколко часа. Това ни даде възможност да се свържем с мястото. Освен това солта е кристал, за който се знае, че отнема негативната енергия и въпреки че бързахме, за да стигнем навреме в определената за нашето участие зала, бяхме много спокойни. По пътя имахме възможност да чуем в една от залите, в която има и солно езеро, Прелюдия, Op. 28, № 15 на полския композитор Фредерик Шопен – един от любимите ми.

Докато слизахме по безбройните дървени стълби спираловидно надолу, осъзнах, че ми се сбъдват няколко мечти едновременно. Обхождахме лабиринта от подземни коридори и вдишвахме от лековития солен въздух. Наблюдавахме с изумление това вековно постижение, резултат на усилията на миньорите през вековете. Разбрахме, че в древността солта е била по-ценна от златото, че до 18-ти век в солната мина наравно с 400 миньори са се трудели и коне, които са живели там в специално обособени за тях пространства.


Някои от миньорите са били самородни таланти и са изработвали скулптори от сол след дългия работен ден. Към днешна дата изработването на скуптори от сол е част от професионалното обучение по скулптура за творци.

През годините солната мина е била посещавана от бележити личности като Фридрих Ницше, Фредерик Шопен и Папа Йоан Павел втори(преди да стане папа). В мината могат да бъдат видени и техни скулптури от солни кристали.

Пяхме на 150 метра под земята, но синхронът на нашите гласове се издигаше до небето. В това историческо място с вълшебна акустика минало и бъдеще се сляха в сегашния момент, отваряйки в сърцата ни нови хоризонти. С вдъхновение изпълнихме четири песни от репертоара ни – две църковни, една фолклорна песен на български език и една чуждоезична на испански, а публиката ни ръкопляскаше в ритъм.

Животът ни води по пътища, които ни дават възможност да надскочим себе си, да преминем отвъд границите, които сами си поставяме. Веднъж осмелим ли се, и всичко тръгва в нова посока. Случва се да попаднем в ситуации, които изпитват волята и търпението ни. Но това е възможност да се променяме към по-добро и с всяка стъпка да ставаме по-смели и по-борбени, преоткривайки нови аспекти на личността си.

Снимките в статията са на Соня Митова и на автори, дали съгласие тя да ни ги предостави за публикуване

Не пропускайте още за и от Соня Митова:

Соня Митова рециклира болката в Арт Позитив 2023

Животът с муковисцидоза – състезание на дълги разстояния със себе си

2017: До началото на първа пролет гоним зло от нашите сърца

Позволете на душата си да се събуди с Opera open 2016

„Там, където не сме“ на Георги Господинов в Пловдив

Карнавалът в Ксанти, Гърция: жажда да видиш света с други очи

2015: Приказният сън Венеция, споделен с фотоапарат и артистична компания

2014: „Нощ в синьо“ омагьоса Античен театър Пловдив; утре, 28 юни – сцената ще пламти с историята за любовта и саможертвата в „Травиата“

Арт проектът FOR MALL NO на Соня Митова: Не искаме да бъдем марионетки на консуматорското общество

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...